Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång tid på bruket

Mer än ett halvt sekel på samma arbetsplats. Lars Gustavsson var bara 13 när han klev in på bruket första gången. Nu ”två guldklockor” senare slutar han på Ahlstroms.

Annons
På besök. Efter 51 år på samma arbetsplats återkommer Lars Gustavsson som gäst. Men än känns det som vanligt när han pratar med arbetskamraterna Tony Söderlöf och Stig Jonsson.

Första morgonen som pensionär kändes inget särskilt. Mer som en vanlig fridag.

– Det är svårt att ta åt sig att jag är framme vid pensionen. Det kommer väl senare.

Känslorna är blandande, men Lars ser ändå med spänning på att få vara ledig. Även om han har trivts alldeles utmärkt med sitt arbete.

Började som 13-åringAllt började med ett sommarjobb direkt efter den sjuåriga folkskolan. Lars hade börjat ett år tidigare och var bara 13 år. Året därpå 1960 fick han fast anställning.

– Som lärling, men jag kastades in i hetluften direkt.

För som så många andra var det självklart för Lars att börja vid bruket. Då hette företaget AB Stjärnfors-Ställdalen och han hamnade på elavdelningen där han också har stannat.

– Jag gick ett par år på yrkesskola i Örebro och gjorde lumpen i Eskilstuna. Men i övrigt har jag jobbat på.

Men inget är sig likt. Den tekniska utvecklingen har varit revolutionerande. Framstegen på elektronikens område har inneburit ett helt nytt sätt att tänka.

– Någongång på 70-talet var det en stor omställning. Jag minns att företaget köpte det senaste som fanns i maskinväg, men när den kördes igång var maskinen ändå redan föråldrad. Allt gick explosionsartat snabbt.

Datorernas intågDatorernas intåg har Lars också fått uppleva och konstaterar att pratet om det papperslösa samhället mer blivit en myt.

Han minns också när Stora Kopparberg tog över företaget mot 60-talets mitt och det amerikanska Dexters entré på 90-talet. I början av 2000 blev nuvarande Ahlstroms hans arbetsgivare.

– Då på 60-talet var vi omkring 350 anställda. I dag är det 125.

Att lämna yrkeslivet efter 51 år blir en omställning. Stor del av den vakna tiden har tillbringats på arbetsplatsen, men Lars känner att det är dags att vända blad.

– Jag har inte planerat något speciellt, mer än kanske resa lite mer. Kåken behöver alltid ses över och så har jag blivit farfar nyss.

Något besök då och då hos arbetskamraterna blir det säkert också.

– Jo, jag ser fram emot det nya och är själv nyfiken på hur det blir.

Omvälvande. Att sluta efter ett långt arbetsliv känns konstigt men spännande tycker Lars Gustavsson som lämnar Ahlstroms i Ställdalen.

Mer läsning

Annons