Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länskommun sämst - 51 kronor per barn

Barn och ungdomar i rika kommuner idrottar mer än barn i kommuner med mer ansträngd ekonomi — och får en större andel av de statliga pengar som kommer ungdomsidrotten till godo.

Annons

Det visar en undersökning som Centrum för idrottsforskning (CIF) har fått i uppdrag av regeringen att göra, skriver Dagens Nyheter.

Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) är ett statligt stöd som delas ut till idrottsföreningar baserat på antalet deltagare och träningar. Genom att slå ihop det totala stödet för varje kommun och dela det med antalet barn och ungdomar (7—20 år) i kommunen har CIF fått fram siffror som ger en tydlig bild av hur omfattande den organiserade idrotten är i respektive kommun.

Storleken på stödet skiljer sig stort. Högst på listan hamnar Solna med 827 kronor per ungdom och år. I botten finns Ljusnarsberg som får ett LOK-stöd på blott 51 kronor per ungdom och år.

- Storleken på skillnaderna förvånade mig, säger utredaren Johan R Norberg till DN.

Tre av kommunerna — Lomma, Danderyd och Täby — på topplistan över dem som får mest LOK-stöd per barn är bland de fyra kommuner i landet med högst medianinkomst. Och bland de tio kommuner med lägst LOK-stöd per individ ligger samtliga under rikets medel.

Undersökningen presenteras för idrottsminister Gabriel Wikström (S) på onsdagen. (TT)

Mer läsning

Annons