Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen nobbar kyrkans handikapptoalett

Länsstyrelsen i Örebro säger nej till att en handikapptoalett byggs i Ljusnarsbergs kyrka. I stället föreslås en tillbyggnad, som även ska inrymma en brudkammare.

Annons
Dyrt förslag. Kyrkorådets ordförande Sivert Bäck befarar att det blir för dyrt att bygga till kyrkan för att inrymma en handikapptoalett.  BILD: INGVAR SVENSSON

– Interiören är så värdefull och välbevarad att vi inte tycker det är lämpligt att bygga en toalett i kyrkorummet, säger Raoul Hjärtström vid Länsstyrelsen i Örebro. Det har inte hänt något invändigt i kyrkan sedan 1890-talet.

Ljusnarsbergs församling har fått cirka 400 000 kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för projektering av en tillbyggnad. En arkitekt har tagit fram ett förslag.

– Det är ett spännande projekt, säger Hjärtström. Det är ovanligt att man bygger till en kyrka i dag.

En tillbyggnad beräknas kosta cirka fyra miljoner kronor inräknat moms.

Annat förslag

Sivert Bäck (C), ordförande i kyrkorådet, förordar en enklare och billigare lösning.

– Under någon av läktarna är det möjligt att bygga en handikapptoalett, säger Bäck. Det går också att bygga där besökarna hänger av sig sina ytterkläder.

Kyrkorådets ordförande tycker det är slöseri med skattemedel att satsa på en tillbyggnad av kyrkan. Dessutom har församlingen begränsade ekonomiska resurser.

– Jag lägger mig inte i den ekonomiska biten, säger Raoul Hjärtström. Länsstyrelsens beslut står fast.

Ett alternativ till en tillbyggnad av kyrkan är att bygga ett mindre förråd med handikapptoalett i anslutning till kyrkogården. Anders Madsen, fastighetsansvarig inom Bergslagens kontrakt, ska titta närmare på detta alternativ.

– Personligen tror jag det kan bli svårt att hitta en lämplig plats, säger Sivert Bäck. Det är många gravar intill kyrkan som vi måste ta hänsyn till.

Bidrag till byggnation

Under våren väntas Västerås stift komma med ett förhandsbesked om församlingen kan få kyrkoantikvariskt bidrag.

– Men ett definitivt beslut får vi inte förrän efter sommaren, säger Sivert Bäck. Säg att vi får ett bidrag på 90 procent av kostnaden. Då kan jag tänka mig att vi har råd att göra denna satsning. I annat fall tror jag det blir svårt.

Sivert Bäck säger att något hundraprocentigt beslut inte kommer att tas förrän det står klart vad det planerade projektet kommer att kosta för församlingen.

Mer läsning

Annons