Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars – en byggaresom tvingades riva

Sedan 2003 har Lars Westlund varit vd för det kommunala fastighetsbolaget. Åtta år som periodvis varit jobbiga, men ändå riktigt bra.Nu har han nått en ny fas i livet – den som pensionär.

Annons
Blir pensionär. Lars Westlund lämnar nu sin post som vd för det kommunala fastighetsbolaget, för ett liv som pensionär. Men att helt sluta jobba är inget alternativ.

– Det är lätt att raljera om det här med pension, men det är ändå en milstolpe i livet. Därför är känslorna blandade, säger Lars Westlund.

– Men sysslolös kommer jag inte att bli.

Åren som vd för Ljusnarsbergs fastighetsbolag har varit händelserika. Bolagets tidvis vacklande ekonomi med bland annat flera rivningar som följd har varit tuffa. Men stabiliteten i bolaget har återigen byggts upp, och pö om pö har allt blivit bättre, säger Lars Westlund.

En ny tid

Nu går bolaget en ny tid till mötes. Lars Westlund tycker också att det känns skönt att lämna över till någon som kan ta tag i det nya arbetet med full kraft.

På energisidan har Westlund fört en hård kamp. Bland annat har han fört en lång dialog med elbolaget Fortum angående de höga elnätspriserna. En dialog som förts både lokalt och regionalt.

– Jag var nog lite före min tid. I dag är det högaktuellt igen, säger Westlund.

Han har dock ombetts att fortsätta kampen mot eljätten, men på grund av tidsbrist valt att avböja.

Westlund är född i Stockholm, men till största delen uppväxt i Kopparberg och Lindesberg. Efter byggteknisk utbildning, och tack vare kärleken, flyttade han till Eskilstuna och ett jobb som byggnadsverkmästare.

– Miljonprogrammet skapade stora byggområden i Eskilstuna. Arbetet som byggnadsverkmästare var mitt första riktiga jobb.

Byggde hus

Slättlandet och de dåliga vintrarna var dock inget Lars trivdes med och 1968 tog han hustrun och dottern med sig tillbaka till Kopparberg. Han fick anställning hos en lokal byggfirma och byggde hus. Däremellan kom också barn nummer två.

SKF-koncernen slog sedan klorna i honom. Koncernens Hälleforssektion kom att bli hans arbetsgivare under många år. Först som byggnadsverkmästare och därefter flera år som byggnadschef.

När bolagets verksamhet började stanna av sökte Westlund sig vidare. Den här gången hamnade han i Skanska Dalarna som projektingenjör. Sedermera blev han verksam i företagets Örebroavdelning.

Westlunds hela arbetsliv har kretsat i och omkring byggsvängen. Intresset för just detta tror Westlund ligger i generna.

– Nästan alla på min mors sida har mer eller mindre anknytning till byggprocessen, säger Lars.

Inspirationskälla

En stor inspirationskälla var också morbror Sune, som var byggnadsingenjör.

– Jag såg upp till honom och sa alltid att jag skulle bli som Sune när jag blev stor.

Förutom att Lars varit aktiv inom byggsvängen har han också haft ett stort intresse för både skidåkning och löpning.

– Jag är uppväxt på laggarna. Min morfar drog jämt med mig ut i skidspåret.

Ett Vasalopp har Lars hunnit med genom åren. Ett benbrott och en skada i höften satte sedan stopp för ytterligare långlopp.

I stället provade han på att åka Vätternrundan ett år, på en vanlig, enkel cykel.

– Efter den rundan köpte jag mig en tävlingscykel. Men fler turer runt Vättern har det inte blivit.

Lars har aldrig haft något intresse att tävla mot andra i sitt sportutövande. Allt har enbart varit för det egna nöjets skull. Ändå beskriver han sig själv som en tävlingsmänniska.

– Jag är prestationsintresserad, men det har nog främst kommit fram genom jobbet.

Egen firma

Under några år drev också Lars en egen firma där han erbjöd tjänster som byggkonsult och fastighetsmäklare. Det sistnämnda är också något han planerar att arbeta med fortsättningsvis, i mindre skala

– Jag behöver lite extra sysselsättning för huvudet.

Övriga dagar ska han ägna åt pensionärslivet. Förhoppningen är att få mer tid att vistas i skog och mark.

– Och så hoppas jag får möjlighet att resa mer. Jag och sambon har planer på att åka Hurtigrutten.

Läs mer i måndagens NA.

Mer läsning

Annons