Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lie och räfsa gjordesitt på Dansarbacken

I över 30 år har Ställdalens Naturstudieförening haft sin årliga slåtterfest. Förr med spelmän och gammeldags kläder, nu med chili con carne.

Annons
Noggrant arbete. Det gäller att skapa jämvikt på hässjan, så att gräset inte tippar över på andra sidan. Rutinerade  Wiveca Stopp och Marianne Jansson vet hur det skall göras.

Thyra Lundell rör om i grytan med puttrande chili con carne.

Som matansvarig hoppas hon att oset sprider sig till de hårt arbetande medlemmarna. Så att de tar i ännu mer.

Drygt 20 man har samlats med lie, räfsa och slåtterbalk på Dansarbacken i Nittälvsdalen. Där har de sedan tidigt 70-tal skött slåttern av det stora området, på uppdrag av länsstyrelsen.

Som belöning får de EU-bidrag, något som har stor betydelse för föreningen.

– Vi brukar ha två föreläsningar per år, det skulle vi aldrig klara av om vi inte hade gjort det här, säger Thyra Lundell.

Tidigare har de haft en större fest kring slåttern, där alla som hjälpte till klädde upp sig i gammeldags kläder medan spelmän stod för underhållningen.

I dag är det för varmt för finkläder, säger Marianne Jansson, som har varit med från start.

– Men jag har långkjol, säger hon.

Thyra Lundell tycker att det är synd att slåtterfesten har blivit mindre.

– Det är väl det här gamla gardet som försvinner. Och ungdomarna har inte lika mycket tid för ideellt arbete som vi gamla, säger hon.

Mer läsning

Annons