Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liftarna godkända trots åtgärdskrav

De senaste veckan har det rått osäkerhet kring huruvida skidliftarna i Gillersklack varit godkända, så pass att Kyrkbacksskolan valde att flytta en planerad friluftsdagen från Klacken. – Vi har brustit när det gäller tillsynen, säger Peter Grönlund, Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning.

Annons
Samtidigt som skolornas friluftsdagar duggar tätt har ryktet gått att liftarna i Gillersklack inte varit godkända. Men enligt senaste besiktningen får de köras.

Under fredagen var det tänkt att eleverna på Kyrkbacksskolan skulle bege sig till Klacken för en dag i skidbacken. Planerna avstyrdes dock och Claudia Holm, rektor, skickade i tisdags ut ett brev till elevernas föräldrar där hon skriver:

”Tyvärr fick vi på omvägar reda på att liftanläggningen inte har genomgått en besiktning i år och därmed inte är godkänd.”.

– Det fick vi höra från föräldrar och då tog vi givetvis kontakt med anläggningen som bekräftade att den årliga besiktningen inte hade gjorts än, säger Claudia Holm.

Skidliften, som ska besiktas en gång om året, hade en inbokad besiktning på onsdag samma vecka.

– Det blev för kort varsel för oss. Vi ansvarar för elevernas säkerhet och det måste komma först, säger Claudia Holm som berättar att friluftsdagen istället fick förläggas i Grängesberg.

Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning (BMB), som är tillsynsmyndighet när det gäller att kraven på liftanläggningen följs, har tagit del av resultatet från onsdagens besiktning.

– Den visar att det finns brister som ska åtgärdas snarast och kontrolleras vid nästa besiktning, säger Peter Grönlund, förvaltningschef på BMB.

Dock får liftarna köra tills dess och nästa besiktning är inte förrän senast september 2016.

– Det är inget förbud emot att köra dem. Åtgärderna handlar om tekniska saker som att en brytare för lagerhaveri saknas och sådana saker, säger Peter Grönlund.

Men hur det var innan onsdagens besiktning har han svårare att svara på.

– Vi har inte fått protokoll alla gånger de gjort besiktningar. Det är deras ansvar att se till att besiktning görs, om vi sen inte får protokollen så måste vi påtala det.

Har ni protokollet från föregående års besiktning?

– Nej, vi har brustit när det gäller tillsynen. Det måste vi bli bättre på och därför ska vi anställa en person som kan jobba med den biten, säger Peter Grönlund.

NA har i flera dagar försök få några kommentater om skidliftarna av Jimmy Hoppe, som driver Gillersklacks fritidsanläggning, utan framgång.

Liftbesiktning

I plan- och bygglagstiftningen står angivet hur kraven på kontroll av motordrivna anordningar i byggnadsverk, däribland skidliftar, ska gå till. Där står bland annat:

Det är respektive kommuns byggnadsnämnd som har tillsynen över att kraven följs.

Källa: Boverket.se

Mer läsning

Annons