Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Liten rörelse med otroligt många problem"

Hyresvärden Fastighetsförvaltaren i Kopparberg har utsetts till en av 2010 års sämsta värdar av Hyresgästföreningen. Föreningen misstänker bland annat att värden satt i system att hyra ut lägenheter till socialt utsatta människor.

Annons

Hyresgästerna kan vara människor med svag ekonomi samt ha psykiska eller missbruksproblem.

– För vissa är det här enda chansen att komma över ett hyreskontrakt och vi misstänker att det förefaller så, säger Johan Pelling Region Mitts juristchef.

På vilka punkter landets sämsta hyresvärdar bedöms är lite olika, i någon mån subjektiva, säger Pelling. I det här fallet handlar det dock om det stora inflödet av ärenden.

– Det är en hyresvärd med förhållandevis liten rörelse men med otroligt många problem.

Ägaren till Fastighetsförvaltaren i Kopparberg är Danny Johansson. Han finns registrerad 22 gånger i tingsrätten i Örebro. I de flesta fall handlar det om stämningar för att få in obetalda hyror. Dock inte alla.

Det senaste handlar om att han godkänt en ommålning, köpt och hämtat ut färg. Sedan har han ändå drivit ärendet vidare för att hyresgästen ska betala ommålningen eftersom han inte gillade kulören.

Enligt Johan Pelling är det inte ovanligt att hyresgäster debiteras godtyckligt för exempelvis onormalt slitage eller bristande städning vid en flytt.

Hyresgästföreningen har drivit två ärenden i hyresnämnden mot Fastighetsförvaltaren i Kopparberg, varav det ena ärendet avskrev och det andra ska tas upp i dag, onsdag. Nu planerar de för antingen ett åtgärdsföreläggande eller en tvångsförvaltning av fastigheterna.

– Förhoppningen är ändå att värden ska bättra sig, säger Pelling.

Undersökningen är utförd av Hyresgästföreningens jurister på updrag av tidningen Hem och hyra.

Mer läsning

Annons