Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnarsberg och Hällefors på dödslista

En ”Dödslista” över 12 kommuner i Sverige som kan vara utdöda till sekelskiftet på grund av befolkningsminskningar har publicerats.Ljusnarsberg placeras överst på Dödslistan och Hällefors har plats 6.

Annons
Ljusnarsberg först i tur på Dödslistan. 31 december 2012 hade kommunen 4 848 invånare. År 2070 antas kommunen, enligt Dagens Samhälles dödslista, vara utdöd, om befolkningsminskningen fortsätter som nu.

Det är tidningen Dagens Samhälle, som med stöd av befolkningsstatistik från Statistiska centralbyrån, har sammanställt listan över de kommuner som utses som dödsdömda.

Ljusnarsbergs kommun beräknas kunna vara borta till år 2070. Hällefors kommun beräknas kunna dö ut till år 2078. Detta om befolkningsminskningen fortsätter i samma takt som skett från 1990 till 2012.

Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg, håller inte med om verklighetsbeskrivningen med denna dödslista.

– Det är ett dramatiskt och osmakligt sätt att räkna på som jag inte tror stämmer överens med verkligheten. Det kommer bo människor i Ljusnarsberg även i framtiden, det är jag övertygad om. Men det kan vara så att vi behöver se över gränsdragningar mellan kommuner och län framöver utefter framtida befolkningsomflyttningar, säger Johansson.

Att kommunen, enligt räknesättet med Dödslistan, skulle bestå av noll invånare om 57 år tror inte Johansson sker.

– Det pågår en omflyttning globalt till större städer och befolkningscentrum. Men det betyder inte att den trenden håller i sig för alltid. Och vår befolkningsminskning har dessutom planat ut de senaste 4–5 åren och i senaste beräkningen första halvåret 2013 har Ljusnarsbergs kommun till och med ökat med 12 personer.

Inflyttning och utflyttning, födda och döda är huvudfaktorer i hur en kommuns befolkningsutveckling blir.

– Vi har inte undersökt exakt varför vi ser en förändring i befolkningstalen de senaste åren, men en orsak är inflyttning genom invandring. Vi vet också att vi får en allt större andel äldre människor i kommunen.

FRÅGA: Vad kan en kommun göra för att påverka sina befolkningssiffror?

– Att flytta hit eller flytta härifrån är alltid ett beslut på individnivå. Men det vi kan göra för att påverka ett sådant beslut är att arbeta för att vara en attraktiv kommun att flytta till. Vi har bra och billigt boende, bra pendlingsmöjligheter till jobb och vi är beredda att få fram industrimark snabbt vid en förfrågan om etablering.

– Vi diskuterar också möjligheten att utveckla ett strandnära boende och långsiktigt jobbar vi för en ännu bättre skola. Och kommer det en gruvexpansion i regionen kommer detta också att påverka Ljusnarsberg på ett positivt sätt.

Anna-Lena Järnberg (S), kommunalråd i Hällefors, är också skeptiskt till dödslistan.

– Hällefors kommun kommer att existera även efter år 2078. Det är jag övertygad om. Den där dödslistan är en oseriös prognos som några räknenissar har gjort, säger Järnberg.

Hällefors kommun, som ligger på plats sex på Dödslistan, har tappat 23 procent av sitt invånarantal på 20 år. Befolkningsminskningen och prognoserna är något som Järnberg är medveten om.

– En del saker kan vi inte påverka, men det vi kan göra är att jobba framåt och sätta fokus på det som vi är bra på och berätta om detta också både för kommunbor som utanför kommungränsen. Vi har bra IT, en bra skola, bra och billigt boende med låga huspriser, skog och natur och ett aktivt föreningsliv.

– Men att folk flyttat från Hällefors de senaste decennierna är inget nytt men jag tror vi kommer till en gräns och att befolkningsminskningen sedan planar ut. Och Hällefors kommer definitivt inte vara utdött till 2078, säger Järnberg.

Enligt dödslistan: Ljusnarsberg: Kan vara borta: År 2070, befolkningsförändring på 20 år: -25 procent. Invånarantal 2012: 4848 personer.
Enligt dödslistan: Hällefors: Kan vara borta: År 2078, befolkningsförändring på 20 år: -23 procent. Invånarantal 2012: 6988 personer.

Så här räknades dödslistan ut

Dagens Samhälle har sammanställt en ­analys av befolkningsförändringar i kommunerna under 1990–2012. En trendlinje, med möjlig framtida befolkningsutveckling, skapades för varje kommun. För kommuner med negativ befolkningstillväxt har årtalet då kommunen statistiskt sett inte har några invånare kvar tagits fram.

19 kommuner har krympt varje år i 20 år. Om befolkningsminskningen skulle fortsätta i samma takt kan 12 av dessa kommuner ha dött ut före sekelskiftet.

Följande kommuner antas då försvinna: Ljusnarsberg (borta år 2070), Strömsund (2070), Kramfors (2074), Övertorneå (2075), Munkfors (2076), Hällefors (2078), Storuman (2081), Ånge (2084), Sollefteå (2090), Torsby (2095), Vindeln (2096), Bengtsfors (2096).

Mer läsning

Annons