Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnarsbergs kyrka eldskadad

Ljusnarsbergs kyrka har blivit eldskadad. Detta efter att någon tänt flertalet ljus intill väggen i vindfånget vid västra porten.
– Det är verkligen obehagligt, säger Carina Särnqvist, tillförordnad kyrkoherde i församlingen.

Annons
Om oturen varit framme hade Kopparberg kunnat vara utan kyrka. Efter att någon tänt ljus i vindfånget till västra porten har träfasaden eldskadats.bild: privat

Det var under den dagliga ”ronden” vid kyrkan som den eldskadade delen av kyrkan upptäcktes. Vaktmästaren kände doften av brandrök och fann efter en stund att en del av kyrkan eldskadats. Vid kyrkväggen stod flertalet utbrända värmeljus samt ett par vanliga stearinljus lutade mot väggen. Rester efter en rökelsepinne fanns också på platsen.

Elden fick dock aldrig något ordentligt fäste och slocknade troligtvis av sig själv.

Vad som hänt om elden tagit sig törs Carina Särnqvist knapp tänka på.

– Vi är glada för att det trots allt gick bra. Kyrkan är en kulturskatt och hela bygden hade förlorat på att mista den, säger hon.

– Förlusten hade inte enbart varit sentimental utan också ekonomisk eftersom kyrkan är en riktig turistmagnet.

Ljusnarsbergs kyrka, byggd på 1600-talet, är helt i trä och anses av många som Mellansveriges största och vackraste träkyrka. Den utnämndes till Sveriges vackraste kyrka 2006 och har även röstats fram som ett av Ljusnarsbergs kommuns sju underverk.

Någon gång mellan måndag och onsdag förmiddag har händelsen ägt rum. Den oklara tidpunkten beror på att vaktmästare var ledig under tisdagen och att skadan därför inte upptäcktes tidigare.

Vaktmästaren har också erinrat sig att han även tidigare funnit rester av värmeljus på platsen. Då fanns dock inga skador på byggnaden.

En träkyrka med tjärat tak hade varit övertänd innan brandlarmet hunnit gå eftersom värmedetektorerna sitter inuti kyrkan, tror Särnqvist.

Till sommaren ska visserligen en värmedetektorkabel installeras utmed kyrkans ytterväggar, men dit är det ännu ett bra tag. Särnqvist hoppas därför att folk som bor i närheten ska hålla ögonen öppna och gärna förlägga kvällspromenaden i kyrkans närhet.

Polisens tekniker undersökte platsen under onsdagen.

Mer läsning

Annons