Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekostnaderna skenar

Lönekostnaderna för Ljusnarsbergs kommun har dragit iväg under årets första fyra månader.

Annons

Jämfört med budget har lönekostnaderna ökat med drygt 4,4 miljoner kronor.

– Att vi inte klarat budget beror till stor del på att vi ännu inte sett effekterna av tidigare tagna beslut, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer.

Sociala utskottet har överskridit lönekostnaderna med nästan två miljoner kronor jämfört med budget. Största avvikelsen finns inom hemtjänsten och Treskillingen.

– Det fanns inte utrymme att minska personal inom hemtjänsten på det sätt vi trodde från början, säger sociala utskottets ordförande Ingemar Javinder (S). Dessutom har vi haft många korta sjukskrivningar som vi fått betala. Vi håller nu på att titta på orsakerna till de många sjukskrivningarna.

Bildningsutskottet redovisar ännu större underskott än sociala utskottet jämfört med budget, drygt 2,8 miljoner kronor. En orsak är att skolan har fler anställda under våren jämfört med hösten.

– Allmänna utskottet har till skillnad från de andra två utskotten förbrukat mindre pengar jämfört med budget. Det handlar om knappt 400 000 kronor. Det hänger ihop med att lönepotten ligger under allmänna utskottet, säger ekonomichefen.

Kommunens ekonomichef tror att likviditeten kommer att bli ansträngd framöver. I dag har Ljusnarsbergs kommun 9,5 miljoner kronor i kassan.

– Än är det ingen panik, säger Bo Wallströmer. Men efter sommaren måste vi börja se effekterna av beslutade personalneddragningar. Annars måste vi kanske börja låna pengar för att klara driften.

Positivt i sammanhanget är dock att lönekostnaderna under januari-april i år minskat med nästan 1,5 miljoner kronor jämfört med 2009.

Mer läsning

Annons