Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönekostnadernahögre än beräknat

Personalkostnaderna för Ljusnarsbergs kommun ökade med 649 000 kronor under januari–mars i år jämfört med samma period i fjol. Totalt betalade kommunen ut drygt 27,3 miljoner kronor i löner under årets första tre månader.

Annons

– Det här är inte bra eftersom vi måste hålla ned kostnaderna, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Vi har börjat arbeta med kvartalsprognosen. Det första vi tittar på är lönekostnaderna.

Ekonomiska problem

Allmänna utskottets lönekostnader har blivit högre än beräknat. Enligt ekonomichefen beror det dels på att lönepotten är mindre än i fjol och dels på att kostavdelningen har fortsatta problem ekonomiskt.

– Lönekostnaderna för sociala utskottet ligger 1,2 procent högre än för ett år sedan, säger Bo Wallströmer.

Kräver förklaring

– Hemtjänsten och Treskillingen har förbrukat en tredjedel av sina lönepengar under första kvartalet. Det här kräver en ordentlig förklaring.

– En del av våra åtgärder för att komma till rätta med det här ligger vid halvårsskiftet, säger socialchef Charlotte Dahlbom. Jag tänker bland annat på återflyttningen till Koppargården.

Känt är att hemtjänsten har haft mer personal än budgeterat och att beviljat antal timmar är större än budgeterat. Det är en del av förklaringen.

– Hemtjänsten är orosmomentet när det gäller våra lönekostnader, säger ekonomichefen.

Öka ytterligare

Lönekostnaderna inom socialförvaltningen kommer att öka ytterligare när kommunen börjar ta emot ensamkommande barn och ungdomar. Ett antal nya tjänster håller på att besättas.

– Tjänsterna kommer att finansieras av Migrationsverket, säger Charlotte Dahlbom.

Kyrkbacksskolan avviker

Bildningsutskottet ligger bättre till än för ett år sedan när det gäller lönekostnader. Där är det Kyrkbacksskolan som avviker i mindre omfattning.

Årets första kvartalsrapport för Ljusnarsbergs kommun förväntas bli klar under innevarande månad.

Mer läsning

Annons