Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad premiär för ny marknad

I går var det höstmarknad i Stora Kumlan. Det skedde för allra första gången och det blev en välbesökt tillställning.

Annons
Goda affärer. Ulla-Maj Karlsson säljer godis till Lena och Lennart Martinsson.

Det var ovanligt mycket trafik på den lilla vägen upp mot Stora Kumlan under lördagen. Det som lockade var urpremiären för en höstmarknad som Folket husföreningen arrangerat. Det var en av ledamöterna, Rose-Marie Lindström som kom på idén.

– Jag hade ett kafé här i somras och det kom mer folk än jag kunnat ana. Då tänkte jag att det skulle vara trevligt att ha en höstmarknad i lokalen och föreslog det för styrelsen. Vi måste ju hitta på något här, sa Rose-Marie Lindström som vid tillfället stod och sålde fika.

Och det var många som tog tillfället i akt och lät sig väl smaka av kaffet med tillhörande kaffebröd av många olika sorter, allt hembakt av Rose-Marie.

På en marknad ska det givetvis finnas knallar och tolv stycken fanns på plats.

För besökaren fanns varor som exempelvis rökt fisk, saft och sylt, hudvårdsprodukter, hemsytt och hemstickat.

Bland dem stod Ulla-Maj Karlsson och sålde både handarbetat och äkta marknadsgodis. Lena och Lennart Martinsson passade på att köpa en duk och lite godis.

– Men duken är inte till mig, skojade Lennart.

Ulla-Maj Karlsson stod ute liksom Rosa Eriksson från Lindesberg. Hon sålde, tillsammans med Ingegerd Olofsson, vackra kransar och tårtformade uppsättningar med höstens växter och färger.

Även inomhus idkades det försäljning. Anita Lindgren sålde egenhändigt målade akvareller men också hudvårdsprodukter. Dessutom informerade hon om taktilterapi.

– Jag är hudterapeut och lärare. Jag arbetar med beröring på huden och lär även ut metoden. Taktil betyder beröring och detta kan lindra exempelvis smärta och hjärnstress. Det medför helt enkelt att hela kroppen slappnar av, berättade hon.

Marianne Martinsson och Maud Olausson stannade till vid Anita Lindgrens bord och köpte vykort med motiv från hennes akvareller. Det tyckte att initiativet till en höstmarknad var toppen.

– Det här är ju helt otroligt, massor med folk långt ute i skogen, utbrast Maud Olausson och tittade sig omkring.

20-åriga Emma Kalajoki sålde även hon hudvårdsprodukter.

– Jag är utbildad hudterapeut och bor egentligen i Stockholm men jag kommer härifrån. Det här är ett hobbyföretag jag har. I somras var jag här på ovanvåningen och erbjöd bland annat massage, hand- och fotvård och ansiktsbehandling, sa hon.

På verandan stod Eva-Karin och Mikael Korsár med var sin fikakopp.

– Vi har åkt fyrhjuling hit. Det är jättekul att det händer något här ute, sa de.

Ordförande för föreningen, Ingrid Nordmark, var mycket nöjd med dagen.

– Det var alldeles över förväntan. Vi har uppskattat antalet besökare mellan 150 och 200, sa en nöjd och glad ordförande.

Marknadshund. 10-åriga Thea var på marknadshumör.
Ingegerd Olofsson från Lindesberg säljer kuddar och grytlappar.
FIKAPAUS. Eva-Karin och Mikael Korsár fikade och köpte lotter.

Mer läsning

Annons