Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill införa stopp för nya kommunjobb

Moderaterna föreslår att Ljusnarsbergs kommun inför anställningsstopp under arbetet med budget för 2013-2015. (M) föreslår även att lediga tjänster inte återbesätts.

Annons

– Vi saknar en korrekt information om hur många anställda kommunen har i dag, säger moderaten Ulf Hilding. Jag tror vi behöver ta bort fler anställda. Men jag vet inte hur många, inte var och hur heller.

Bakgrunden till moderaternas förslag är att kommunens resultat bör ligga på minst sex miljoner kronor i överskott. Efter budgetberedningens första möte pekar det mot ett underskott på 199 000 kronor, enligt Hilding.

– Personalkostnaderna uppgår till 129 miljoner kronor per år. Det motsvarar cirka 56 procent av kommunens nettokostnader.

Tror inte på tokstopp

Moderaterna föreslår att det görs en förutsättningslös översyn av organisation och bemanning. Ulf Hilding önskar att en aktuell bemanningsplan presenteras för kommunstyrelsen omgående.

–Det är lite bråttom, säger moderaten.

Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) tror inte på något tokstopp. Nu när sommaren närmar sig har kommunen ett behov av vikarier inom bland annat hemtjänsten och förskolan.

– Våra utskott håller inte sina budgetar hittills i år, säger hon. Då inställer sig frågan vad de kan göra konkret för att förbättra situationen. Jag utesluter inte att följden kan bli ett anställningsstopp. Men förslaget får i så fall komma till kommunstyrelsen från verksamheterna.

Enligt kommunstyrelsens ordförande finns ett antal lediga tjänster. Bland annat fattas en biståndsbedömare och vidare finns det behov av både lärare och undersköterskor.

– Åtminstone en del av dessa måste nog besättas. Därför tror jag inte det att går att införa ett totalt anställningsstopp, säger Ewa–Leena Johansson.

Mer läsning

Annons