Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många som gillar Kloten

De senaste femton åren har Klotens fritidsby varit fullbokat under hela midsommarhelgen. – Vi hade kunnat haft 20 stugor till i år, det är väntelista på avbokningarna, säger Annika Thunborg, värd för fritidsbyn.

Annons
Återvänder. För tionde året i rad besöker Anita Stray och Nisse Fredriksson, från Köping, Klotens fritidsby under midsommarhelgen. ”Vi bokar stugor till nästa år när vi lämnar stället på söndag”, säger Anita Stray.

Annika och Thomas Thunborg är uppväxta i Kloten respektive Kopparberg, tillsammans är de värdpar för Klotens fritidsby, vilket de varit sen starten 1991.

– Periodvis är det jättemycket jobb. Men vi tycker förstås att det är roligt, annars hade vi inte stannat, säger Annika Thunborg.

På midsommarafton ställer Klotens byalag till med traditionsenligt midsommarfirande på fotbollsplanen som ligger i anslutning till Klotens fritidsby. Resten av midsommarhelgen roar sig gästerna med naturen eller någon av de aktiviteter som finns i området.

– Vi brukar ha 5-kamp med grenar som kubb, minigolf, fiske och tennis, säger Anita Stray, från Köping, som tillsammans med familj och släkt besöker Klotens fritidsby under midsommarhelgen för tionde året i rad.

– Barnen vill fortfarande åka med oss hit. Trots att de är i 20-års åldern i dag så föredrar de Kloten istället för att festa, säger Anita Stray.

Umgås med släktenI stugan brevid sina föräldrar bor barnen, sex kusiner i åldrarna 18 år till 21 år.

– Det är trevligt att umgås med släkten. På det här sättet blir midsommarfirandet utdraget över hela helgen istället för att bara vara en dag, säger Lisa Andersson.

Annika Thunborg anser att det är lugnet som är anledningen till att Kloten är så välbesökt under midsommarhelgen.

– Det är inte så mycket fylla här, vi har aldrig någon som blir överförfriskad. Det är en bra familjeplats, säger hon och berättar att Kloten även får många gäster från Holland, Tyskland och Schweiz.

– Mycket handlar om fisket, ute i Europa får man betala dyrt för ett fiskekort, säger Annika Thunborg.

Cirka 30 personer är bofasta i Kloten som besöks av turister och sommar-

stugegäster året runt.

– Det finns mer kanoter än det finns människor i orten, säger Mikael Nilsson som jobbar som äventyrskonsult på Naturarvskompaniet i Kloten.

Mer läsning

Annons