Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor hamnar mellansamhällets alla stolar

Utförsäkrade människor blir en kostnad för kommunen. Socialchef Charlotte Dahlbom ser allvarligt på utvecklingen.

Annons

– Det är ett problem för varje enskild person. Vi måste uppmärksamma detta i samarbete med alla berörda parter.

Inom individ- och familjeomsorgen konstaterar man att personer sjukskrivna med läkarintyg kan hamna mellan stolarna. Det händer allt oftare att personer med sjukintyg ändå får avslag från försäkringskassan, inte får rätt till sjukpenning. Samtidigt bedömer arbetsförmedlingen att personen inte har tillräcklig arbetsförmåga och kan inte stå till arbetsmarknadens förfogande. Någon ersättning kan inte utgå därifrån heller. Man står helt utan försörjning och personen är hänvisad till kommunens försörjningsstöd, som en sista utväg.

Under en längre tid har ifo-enheten betalat ut försörjningsstöd till sjukskrivna. Nu befarar man att allt fler kommer att bli utförsäkrade. Charlotte Dahlbom tror att problemet kan komma att växa och därmed också kommunens kostnader.

– Jag hör att samma erfarenhet finns i andra kommuner. Vi måste följa utvecklingen noga och fundera över hur vi ska jobba med detta.

I dag finns inga rutiner för den här typen av ärenden.

– Nej, det är förhållandevis nytt. Men det kräver av oss att vi upparbetar rutiner och ett gott samarbete med bland annat sjukvården, hur vi ska agera. Det här är en fråga för hela länet och även på nationell nivå.

– Ingen ska behöva gå på försörjningsstöd mer än tillfälligt. Det är grundtanken. Hela socialtjänsten utgår från att kunna ge människor stöd och hjälp tills de kan klara sig själva. Men här har vi hamnat i något av ett moment 22, säger Charlotte Dahlbom.

Mer läsning

Annons