Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätta gäddor var svårtflirtade

 Svårfiskat var det på Norrsjön när Löa fiskevårdsområde arrangerade angeltävling. Gäddorna höll sig undan.

Annons
Stendött. Ett enda napp hittills, som dessvärre släppte. Jonas Arvidsson, Oskar Pettersson och Tobias Alexandre hade ingen större fiskelycka när Löaborns fiskevårdsområde arrangerade angeltävling på Norrsjön.

Omkring trettio lag fanns på isen som var och en hade tolv angeldon till sitt förfogande. Jonas Arvidsson, Tobias Alexandre och Oskar Pettersson är fiskeentusiaster och fanns på Norrsjön i Löaborn, sydost om Kopparberg, tidigt på lördag morgon. Flera timmar senare började hoppet tryta.

– Ingenting än. Ett enda napp, men den gäddan var visst inte nog hungrig, säger Jonas.

Omöjligt

Orsakerna kring denna stiltje på isen har trion ingen förklaring på. De skakar på huvudena och säger att vissa dagar är det omöjligt.

Ulf Lager som är ute tillsammans med sonen Viktor Lager tror ändå att det går att lägga upp en viss taktik. Det är trögt den här dagen, men Ulf har ändå dragit ett par gäddor som ligger på isen.

– Ja, så nu kan tävlingen blåsas av. Det verkar ju som jag ligger bra till, säger Ulf och skrattar.

Hans upplägg den här dagen är att sätta angeldonen nära land och hålla sig till små mört som bete.

– Placeringen är lottad, men man har ändå viss möjlighet att styra. De tilldelade områdena är ganska stora.

Tålamodsprövande

Fiskarna håller uppsikt på sina angeldon, men ser ut att ta det ganska lugnt. En tålamodsprövande väntan är vad som gäller. Men när det väl börjar röra sig vid angeldonen är det bäst att hänga med.

– Man får vänta tills linan slutat gå, då gäddan stannat. Hon biter mörten i sidan och ska då vända fisken för att kunna svälja. När linan börjar gå igen då ska man rycka till, förklarar Jonas.

Gillkorv

Men om nu gäddorna inte var hungriga den här dagen så började det knorra i andra magar. En brasa tändes i ett kärl på isen och grillkorven plockades fram.

Även om vinden friskade i rejält mötte familjemedlemmar upp sina tävlande. Med barnvagnar och pulkor gav de sig ut på isen. Julia Ahlner hade tagit på sig skridskorna. Isen var knölig på sina håll, men framåt gick det.

– Pappa sitter där ute. Dit ska vi, säger Julia och pekar på en prick långt borta.

Fångsten blev kanske inte så rik den här dagen, men det fanns annat som kunde väga upp till en trevlig dag.

Fångst. Ulf Lagers två gäddor lurades att nappa på mörtbetet.
Familjeträff. Flera av de tävlandes familjer passade på att ta en promenad på isen. Julia Ahlner tog sig fram på skridskor tillsammans med Alma Torstensson i pulkan, mamma Susanne Ahlner och moster Erika Ahlner.

Mer läsning

Annons