Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer förorenat på Skäret än beräknat

Naturvårdsverket beviljade till att börja med 100 000 kronor för marksanering vid Opera på Skäret-området. Nu skjuter staten till ytterligare 300 000 kronor för saneringsprojektet.

Annons

På området finns föroreningar, bland annat av dioxin, efter den sågverksverksamhet som tidigare bedrevs på platsen. Detta behövde saneras och i ursprungsplanen handlade det om cirka 30 kubikmeter förorenad jord som skulle grävas bort och ersättas med annan jord.

Detta bedömdes kosta 100 000 kronor. Halterna av dioxin i marken är höga just vid infarten till parkeringen för kulturevenemangen på Opera på Skäret och föroreningarna innebär betydande risker för människors och djurs hälsa samt att växter kan påverkas negativt. Det är detta område som saneras och pengar beviljades alltså för detta och arbetet påbörjades under hösten.

I tidigare plan skulle

saneringen vara klar i december 2014. Men så blev det ej. Under arbetet visade det sig efter att man schaktat till maxdjup enligt saneringsanmälan att marken i schaktbotten fortfarande innehöll dioxin i halter långt över de värden som godkändes.

För att kunna slutföra saneringen ansökte därför Ljusnarsbergs kommun om ett kompletterande åtgärdsbidrag på 300 000 kronor hos Naturvårdsverket. Ansökan gick iväg den 5 december 2014 och nu är alltså denna kompletteringsansökan beviljad.

Mer läsning

Annons