Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket vill minska antalet asylsökande i Bergslagen

Nu har Migrationsverket valt ut vilka företag de går vidare med att teckna en avsiktsförklaring med för att så småningom kunna skriva avtal med om asylboenden. En ny beräkningsmodell ska minska andelen asylsökande i bland annat Ljusnarsberg och Hällefors.

Annons

I Bergslagen är det tre boenden som Migrationsverket kommer att gå vidare med. Nyhyttan i Nora där Bert Karlssons företag Jokarjo AB vill starta asylboende hamnar på plats 45 i rangordningen. Bredsjö herrgård i Hällefors och företaget Nuvida AB på plats 54, och Åtorps herrgård AB som driver Ritas hotell i Ställdalen, på plats 56.

Beskedet innebär inte automatiskt att de kommer att få kontrakt med Migrationsverket. Först ska boendena inspekteras på plats innan myndigheten kan teckna avtal. Sedan är det behovet av asylplatser som avgör.

Alla anbud har rangordnats efter genomsnittspriset för en asylplats.

I den nya beräkningsmodellen har Migrationsverket plussat på 180 kronor på genomsnittspriset i någon av de kommuner som idag tar emot flest asylsökande, däribland Ljusnarsberg och Hällefors, för att de ska hamna längre ner på rangordningen.

– Migrationsverket har lyssnat på den offentliga debatten och vi försöker nu minska andelen asylsökande i den mån det går i Ljusnarsberg, Hällefors, Laxå och Askersund. Vår avsikt är att färre nyanlända asylsökande ska bo i dessa kommuner. De asylsökande som redan bor där kommer att flytta ut allteftersom de får beslut i sina ärenden. Samtidigt är det alltid behovet som styr. Kommer många nya asylsökande till Sverige framöver så kan vi behöva alla tillfälliga asylboenden även i dessa kommuner, säger Magnus Rodin, chef för Migrationsverkets region Mitt i ett pressmeddelande.

Ljusnarsberg kommer på tredje plats i landet över vilka kommuner som tar emot flest asylsökande per 1000 invånare. Hällefors kommer på plats fem och Lindesberg på plats 20.

Mer läsning

Annons