Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöarbete i skolan blev Årets projekt

MiNa lösningar är Årets Leader Bergslagen-projekt 2011. Det är ett skolprojekt i Kopparberg och i Skinnskatteberg som jobbar med experiment kring gruvavfallsproblematik.

Annons
Årets leader Bergslagen projekt 2011. Det blev MiNa lösningar som Lotta Sartz i Bergskraft Bergslagen jobbar med.

När Leader Bergslagen på onsdagskvällen hade sin årsstämma meddelades det att Bergskraft Bergslagens projekt hade utsetts till Årets Leader Bergslagen-projekt.

– Vi jobbar med skolelever och vi forskar kring hur olika aska kan höja pH-värdet i gruvavfall för att minska utlakningen av metaller ur avfallet, säger Lotta Sartz som forskar inom miljövetenskap och arbetar i Bergskraft Bergslagen.

Lokala problem löses

I Kopparberg är det elever i årskurs 7 som involveras i laboratoriearbetet där resultatet av forskningen ska presenteras i vetenskapliga sammanhang.

Projektet heter MiNa lösningar där Mi står för miljö och Na för natur. Sedan syftar ordet lösningar såväl på att hitta lösningar på lokala miljöproblem som på ordet lösningar som kemisk term.

Med hedersutmärkelsen kvalificerar sig nu skolprojektet till höstens Landsbygdsgala där bidrag från 63 olika Leader-områden i Sverige tävlar.

Aktivitetsmässa

Leader Bergslagen fördelar bidragspengar från EU. Förra året beviljades MiNa lösningar nästan 1,1 miljon kronor från Leader Bergslagen vilket finansierar projektet i tre år fram till vårterminen år 2014.

– Leader Bergslagen är unikt på det viset att vi inte är en myndighet utan en ideell förening som fördelar EU-pengarna, berättar Barbro Fischerström som är verksamhetsledare på Leader Bergslagen.

I samband med årsstämman, som hölls i Hällefors folkhögskola, genomfördes även en aktivitetsmässa där olika projekt som är involverade i Leader Bergslagen visade vad de arbetar med.

I samband med årsstämman i Hällefors folkhögskola genomfördes en mässa med Leader-projekt. Här berättar Vivi Båvner om Sommarlovsprojektet för Lars Lindblom, Maria Sjöberg och Barbro Fischerström.

Mer läsning

Annons