Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modellbygge på sportlovet

Lindesbergaren Erik Huss har under sportlovsveckan lärt ungdomar i de fyra norrkommunerna att bygga modellplan. Häromdagen besökte han Ljusnarshallen i Kopparberg där han lärde ut denna konst till fler än 20 ungdomar.

Annons
Populärt. Erik Huss visade ungdomarna hur modellplanen ska hanteras för att de ska kunna flyga som bäst.

– Det är tredje gången jag är här, säger Erik. Att bygga modellplan har blivit ett stående inslag för mig och många ungdomar under sportlovet. Jag har hållit på med det här sedan 1980-talet och bygger flygplansdelarna själv.

Inga problem

Hampus Eriksson byggde ett modellplan med Eriks hjälp på sportlovet i fjol. Men planet gick sönder och därför gick Hampus till Ljusnarshallen även i år.

– Jag ville bygga ett plan till, säger Hampus och håller upp modellplanet. Det var inga problem att sätta ihop de olika delarna.

Radiostyrd helikopter

Bröderna Samuel och William Berg var bland de första som gick ut på hallgolvet för att testa sina plan. Med Eriks hjälp fick bröderna fart på sina plan.

– Jag tycker det är kul med modellplan, säger Samuel. Jag har också köpt en radiostyrd helikopter, som jag tänker testa lite senare.

Jörgen Dahlström, fritidsledare i Kopparberg, var på plats för att hjälpa Erik Huss. Han säger att intresset för att bygga modellflyg varit skapligt varje år.

Även nästa år

– En del av ungdomarna kommer tillbaka varje år, säger fritidsledaren. Det visar att de tycker att den här aktiviteten är rolig. Orkar bara Erik hålla i gång så törs jag lova att det blir flygplansbygge i Ljusnarshallen också under sportlovet nästa år.

Premiärtur. William Berg förbereder första flygturen med sitt plan.
Snabbt. Det tog Hampus Eriksson mellan två och tre minuter att sätta ihop sitt modellplan.

Mer läsning

Annons