Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill ha oppositionsråd

Oppositionen i Ljusnarsbergs kommun har haft begränsad insyn i den kommunala beslutsprocessen. Därför föreslår moderaten Ulf Hilding att ett oppositionsråd inrättas och arvoderas med 20 procent av en heltidslön från och med den 1 januari 2012.

Annons

– Ljusnarsberg sticker ut lite eftersom vi saknar oppositionsråd. Vår kommun är en av få i länet som inte har ett sådant, säger Ulf Hilding och fortsätter:

–  Normal praxis i Sveriges kommuner är att den politiska oppositionen får möjlighet till insyn i den kommunala verksamheten och på ett demokratiskt sätt får möjlighet att delta i beslutsprocessen. Den möjligheten saknar vi i Ljusnarsberg.

Helt ny fråga

Moderaterna presenterade sitt förslag när kommunstyrelsen diskuterade budget för 2012. Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) visste ingenting i förväg.

–  Eftersom det är en helt ny fråga kunde vi inte behandla den direkt, säger hon. Vi säger dock varken ja eller nej utan överlämnar förslaget till beredning. Sedan får vi återuppta diskussionen i kommunfullmäktige.

Enligt Ulf Hilding kostar förslaget kommunen 170 000 kronor per år. Han föreslår att finansiering sker genom minskat anslag av kommunstyrelsens disponibla medel.

– Men behövs även kontorsrum och dator gäller andra siffror, säger kommunstyrelsens ordförande. Därför vi måste titta närmare på förslaget.

Fotnot: Socialdemokraterna i Ljusnarsberg har 1,9 tjänster som kommunalråd fördelade på Ewa-Lena Johansson på heltid, Ingemar Javinder på halvtid och Gert Stark, som jobbar med politik på 40 procent.

Mer läsning

Annons