Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesplats på veranda

Hembakat fikabröd och samtal om både himmel och jord. Det är vad som erbjuds när Ljusnarsbergs församling bjuder in till Andakt på verandan.

Annons
Mötesplats i solen.  Ursula Kalinowska-Löfling, Anders Bergman, Helena Ylitalo, Annika Granberg Knauss och Leif Ström deltog vid sommarens första andakt på kaplansgårdens veranda.

”Jag är inte satt i denna värld för att peka finger åt andra”, kyrkovärden Ursula Kalinowska-Löfling läser en text av Annika Borg varpå en moralisk diskussion bryter ut runt bordet.

– Den här texten berörde mig djupt, det är lätt att klanka ned på andra och det måste jag ständigt jobba med, säger Ursula Kalinowska-Löfling.

– Det kommer ingen undan, det är allmänmänskligt, försäkrar Leif Ström.

– Jag tackar dig Gud att jag inte är som andra människor, skojar Anders Bergman, före detta kominister i församlingen.

På den blommiga bordsduken är kaffe och kaka uppdukat och runt bordet har fem stycken samlats för att delta i sommarens första Andakt på verandan.

De senaste tio åren har verandan på Kaplansgården tjänat som en mötesplats om somrarna.

– Det är lekmän som leder detta, inga anställda är involverade, säger Carina Särnqvist, kyrkoherde.

Hon berättar att de som håller i det själva bakar och förbereder ett samtalsämne.

– Det kan vara en bibelberättelse men det kan lika gärna vara en tidningsartikel eller Almedalsveckan.

Samtalet och fikastunden avslutas med andakt. Vanligtvis är det folk som bor i närheten eller de vanliga kyrkbesökarna som deltar men ibland kommer även boende på Treskillingen eller sommargäster.

– Det brukar inte bli jättemånga, mellan fem och tio stycken, säger Carina Särnqvist som tror att det har sina fördelar.

– Det är lagom, då kan alla delta i samtalet. Jag tror att det är det som lockar, här kan de ta upp både stora och små saker, säger hon.

Ursula Kalinowska-Löfling läser ett stycke skrivet av Annika Borg.

Mer läsning

Annons