Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikprofil i hela skolan

En utökad utbildningsprofil för samtliga elever på Kyrkbacksskolan är ett önskemål som framförs av musikskolans rektor Dorrit Pade. Ärendet ligger nu hos bildningsutskottet.

Annons

Försöksåret med musikprofil för årskurs 9 på Kyrkbacksskolan har snart nått sitt slut. En utvärdering tyder enligt Dorrit Pade på att såväl elever, lärare och föräldrar är nöjda. Nu vill skolan få musikprofilen permanentad men även utökad med profilvalen bild samt idrott/hälsa.

– Vi tror att en enhetlighet där skolan har en enda inriktning gör det lockande att söka. Vi tror på en kulturinriktning där idrott/hälsa blir ett lämpligt komplement.

Eftersom man i de lägre årskurserna 3-6 har en kulturinriktning sedan 14 år som varit lyckosam anser Dorrit Pade att man ska satsa på detta hela vägen ut och låta inriktningen gå som en röd tråd genom hela grundskolan. I de olika årskurserna är det obligatoriskt, med instrumental undervisning i 3:an, sång i 4:an, dans i 5:an samt extra bild i 6:an.

– Det blir naturligt och ingen ställer sig frågande inför detta bland eleverna. Jag ser också fördelen med att alla är med.

Dorrit Pade anser att musik och kultur borde vara integrerat i alla ämnen.

– Vi omger oss med kultur, alltid, vare sig vi vill eller inte. Kulturyttringar finns hela tiden. Om vi inte har någon kunskap blir det bara ett enda brus.

Pade säger också att kulturämnena ofta har positiv effekt i inlärningen av andra ämnen.

– I utvärderingen bland nuvarande nior säger så gott som samtliga elever att de tycker de utvecklats även i andra ämnen.

Eleverna upplever att de har tagits på allvar i musik och det har spillt över på andra ämnen menar Dorrit Pad

Mer läsning

Annons