Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon att prata med hellre än undervisning

Tanken var att starta studiecirklar i svenska för flyktingarna på asylboendet i Ställdalen, men här fanns ett mycket större behov. – Många här är deprimerade, de behöver främst någon att prata med, säger Pernilla Löfquist Wedin.

Annons
Mötesplats. Pernilla Löfquist Wedin, Ahmed Abuzaid och Oumar Doucoure diskuterar den svenska arbetsmarknaden som är en viktigt ingång i samhället för invandrare.

Ställdalen. Varje fredag, lördag och söndag åker Ahmed Abuzaid till Ställdalen från sin lägenhet i Kopparberg för att öppna upp dörrarna till Studieförbundet Vuxenskolans (SV) lokaler, koka kaffe och konversera med besökarna.

– Jag gör det ideellt för de här människorna behöver ett ställe att mötas på och kommunicera med varandra och med andra, säger han.

Verksamheten kallas nu istället för Kulturkafé.

– Vi inledde med studier i svenska språket men efter ett par veckor insåg vi att det inte fungerade, säger Ahmed Abuzaid.

Han och Pernilla har

flera förklaringar till varför.

– Människorna här tänker på sin asylprocess som känns viktigare för dem nu, de vet inte än om de får stanna i Sverige, säger Ahmed.

– Först behövs psykisk vård, ingen är intresserad att lära sig ett språk om man inte mår bra, säger Pernilla och berättar att de i kontakt med vårdcentralen i Kopparberg fått den bilden bekräftad.

– En ung kille, kanske 25 år, kom in hit en dag och målade en teckning på sitt hem i Eritrea och skrev ”I miss my home”. Då blir det tydligt att vi i första hand måste bry oss om människan, instämmer Ahmed.

Trots att Folkbildningsrådet inte tillåter verksamheten har Studieförbundet Vuxenskolan intensifierat sitt arbete med studiecirklar på asylboenden i Örebro län.

– Ingen förstår varför men nu är det förbjudet att lära asylsökande svenska i studiecirkelform, säger Björn Brunnberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

De har ändå startat upp studiecirklar i svenska för asylsökande i Åsbro och i Ställdalen.

Ett förtydligande av regelverket i fjol innebar att Folkbildningsrådet i december 2014 klargjorde att studieförbunden inte kan använda statsbidraget för att arrangera verksamhet för asylsökanden.

Enligt Pernilla Löfquist Wedin, verksamhetsutvecklare på SV, samarbetar de med ABF för att få möjlighet att göra mer för bland annat flyktingarna i Ställdalen.

– Vi kan inte rapportera in den verksamhet vi bedriver här men vi försöker påverka regeringen så att vi ska få möjligheten att jobba mer och hårdare med de här människorna, säger hon.

På SV:s hemsida skriver Björn Brunnberg om problemet: ”Genom folkbildningen har samhället enorma möjligheter att förbereda massor av människor för en bra framtid i Sverige.”

– Vi finns i varenda kommun i Sverige och vi har kunskapen, använd oss, säger han till NA.

Mer läsning

Annons