Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnbytet får vänta

Ett eventuellt namnbyte från Ljusnarsbergs till Kopparbergs kommun kommer att dröja flera år. Kommunstyrelsen beslutade i går att föreslå kommunfullmäktige att en folkomröstning genomförs i samband med de allmänna valen 2014.

Annons

– Under de senaste månaderna när frågan diskuterats har den väckt många känslor, säger moderaten Ulf Hilding. Därför är det enda vettiga att låta invånarna säga sitt.

Partiernas gruppledare och kommunstyrelsens arbetsutskott har den senaste tiden diskuterat nästa steg i namnfrågan. Tre olika spår kom då upp.

– Ett var att inte gå vidare, ett annat att byta namn och ett tredje att genomföra en folkomröstning, säger kommunchef Tommy Larserö.

Både gruppledarna och arbetsutskottet förordar en folkomröstning.

Kommunstyrelsen är på samma linje men flera av ledamöterna är lite fundersamma ur olika aspekter. Centerpartisten Andreas Alexandre tycker det är synd att det är tre år kvar till nästa val.

– Jag ser det så att nu har vi tre år på oss och då hinner frågan lägga sig. Dessutom hinner invånarna resonera ordentligt, menar Natalie Ström (MP).

Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) menar att det är viktigt att hålla liv i frågan. Nu kommer en diskussion om hur frågan hålls vid liv och i vilken konstellation.

– Jag ser helst att frågan ägs av någon annan än kommunen, säger Ewa-Leena Johansson.

Om det visar sig att namnfrågan inte är aktuell längre när 2014 närmar sig kommer det inte att bli någon folkomröstning.

Kommunfullmäktige kommer att ta ställning till förslaget om en folkomröstning 2014 den 15 september.

Mer läsning

Annons