Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Namnbytet måsteprövas av invånarna”

Konsult Anders Ottensten har fått kritik både av politiker och invånare i Ljusnarsbergs kommun för att han i sin utredning rekommenderar kommunen att byta namn till Kopparberg. Kritikerna menar att han inte borde ta ställning i frågan.

Annons

– Jag har tillåtit mig en rekommendation, säger konsulten, som presenterade utredningen för kommunfullmäktige för några dagar sedan. Men det är ingen sanning utan en egen bedömning att de argument som talar för en namnändring sammantaget väger tyngre än motargumenten. Sedan får var och en göra sin egen värdering av argumenten.

”Borde strykas”

När utredningen presenterades för kommunstyrelsen menade Hans Hedborg (C) att konsultens rekommendation borde strykas. I samband med det första offentliga mötet framförde flera personer samma synpunkt. Men kommunledningen har inte tagit någon hänsyn till synpunkterna.

– Att utreda vad en kommun ska heta är ingen enkel fråga, säger Anders Ottensten. Det handlar om fakta men ännu mer om historia, identitet, tradition och känslor. Jag har försökt lyfta upp fakta.

Han berättade för ledamöterna i fullmäktige om att det juridiskt går att byta namn på kommunen och vad det kan komma att kosta. Han presenterade en del argument både för och emot.

– Jag tror ni får byta namn om ni vill. Att det skulle bli ett nej har jag svårt att tro. Det är regeringen som fattar beslut.

”Minst en miljon”

Konsulten tror att ett namnbyte kostar mellan 100 000 och 150 000 kronor. Den siffran har också kritiserats hårt den senaste tiden. På det allmänna mötet menade flera att det i stället handlar om minst en miljon kronor.

– Det finns några skyltar som måste bytas vid ett namnbyte. Det finns säkert också några bilar som har texten Ljusnarsbergs kommun. Jag är övertygad om att den summa jag sagt räcker till för att täcka tvingade kostnader. Men sedan är frågan vilken ambition ni har när det gäller att marknadsföra ett eventuellt nytt kommunnamn. Då kan det bli tal om andra summor.

Det allra viktigaste när det gäller den fortsatta hanteringen av namnfrågan är enligt konsulten att frågan behandlas i former som ger demokratisk legitimitet.

– Kommuninvånarna måste ges möjlighet att delta i en debatt där samtliga argument prövas, säger Ottensten.

I dagarna har samtliga hushåll i kommunen fått ett utskick där kommunen informerar i namnfrågan. Samtidigt inbjuds alla till ett andra allmänt möte, som hålls i Kyrkbacksskolan torsdag den 19 maj.

Mer läsning

Annons