Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närradio kan också bli webbradio

I flera år har det varit tal om att närradions sändningar ska gå att lyssna på via internet. Snart blir det verklighet. I alla fall sändningarna från kommunfullmäktige.

Annons
Närradio på nätet. Sune Karlsson hoppas att även närradions program ska kunna sändas via bredband. Men än är inget klart.arkivbild

Ljusnarsbergs närradioförening har under flera års tid försökt få till stånd att sända sina program på internet, via bredband. Detta eftersom de nuvarande sändningar inte kan höras över hela kommunen.

Länk via hemsida

Nu är det på gång. Den tekniska utrustningen har Ljusnarsbergs kommun redan köpt in. Nu ska den bara installeras. Tanken är att bredbandssändningarna ska provköras i början av 2011, i god tid innan fullmäktigemötet i mars

Genom en länk på kommunens hemsida ska kommuninvånarna kunna lyssna på upptagningarna från kommunfullmäktige. Och det oavsett dag och tid.

Om Ljusnarsbergs närradioförening också ska kunna sända sina program via bredband måste de skaffa en hemsida. Det är nämligen enbart från en sådan det finns möjlighet att lägga upp radiosändningarna.

Kostnader ett hinder

– Den tekniska möjligheten finns. Närradioföreningen har tillgång till utrustningen och kan sända precis hur de vill, säger kommunens IT-chef Lars Örtlund.

Huruvida det är aktuellt är i dagsläget oklart, uppger radions tekniker, Sune Karlsson.

Ett stort problem är de ökade kostnaderna. I dag betalar närradioföreningen 6 000 kronor om året i så kallade STIM-pengar för att få sända. Med sändningar via bredband blir kostnaden ytterligare 6 000 kronor per år.

– Det är mycket pengar för en liten förening, kons-taterar Sune Karlsson.

Problem att höja avgifter

Att höja avgifterna för de tre lokala föreningar som i dag sänder via närradion blir också ett problem, uppger Karlsson.

– Ju mer vi höjer desto fler drar sig ur. Det blir en ond spiral, säger han.

– Men jag hoppas verkligen att vi ska hitta en lösning någonstans.

Mer läsning

Annons