Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedåtgående trend har vänt

Siffrorna pekar rakt uppåt. Årets turistsäsong är den bästa på flera år. I alla fall sett till antalet besökare på turistbyrån.

Annons

Även om statistiken för den gångna sommaren ännu inte färdigställts kan Ken Karlsson på turistbyrån i Kopparberg konstatera att de senaste årens nedåt-gående trend har vänt. Allt fler turister hittar återigen till Ljusnarsberg.

Ökningen, på 9,4 procent, hamnar i närheten av rekordsiffrorna 2005–2006 då turistbyrån hade omkring 9 500 besökare.

– Det här känns verkligen positivt, konstaterar Ken Karlsson.

Finanskrisen

En av orsakerna till de senaste årens tapp tros vara ombyggnaden av centrum, vilken gjorde det svårare för turister att stanna till i byn. En annan orsak är finanskrisen.

– Besökarna har varit köpstarka, vilket vi märkt både på turistbyrån och genom kontakt med näringsidkare på orten, säger Ken Karlsson.

Opera på Skäret

Opera på Skäret har lockat många besökare, likaså campingen i Silverhöjden. Någon riktig koll på de övriga boendeanläggningarna i kommunen har inte Ken Karlsson, men det har åtminstone bitvis varit full snurr på Klacken, säger han.

Bland de mest efterfrågade aktiviteterna är paddling. Vandring utmed leder är också på uppgång. Den helrustade Bergslagsleden lockar.

Just nu undersöker regionförbundet bland annat möjligheten till att skapa attraktiva paketerbjudanden med exempelvis transporter och övernattning i kombination med vandring på leden.

Framhäva orten

– Detta kan vara en möjlighet att ytterligare framhäva orten. Från järnvägsstationen är det bara 1,5 kilometer till leden, vilket gör Kopparberg till en bra knutpunkt.

Mer läsning

Annons