Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vårdnadsbidrag

Nästan två år har gått sedan Linda Abrahamsson i ett medborgarförslag föreslog att Ljusnarsbergs kommun ska inrätta vårdnadsbidrag. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att inte införa vårdnadsbidrag.

Annons

– Det är lite tråkigt att det tagit så lång tid för oss att besvara förslaget, säger kommunsekreterare Anders Andersson, som utrett frågan.

Utredaren motiverar förslaget om att avslå medborgarförslaget med att efterfrågan på vårdnadsbidrag är låg. Ett annat skäl är att vårdnadsbidraget anses vara ekonomiskt ofördelaktigt för kommunen.

– Undersökningar av vårdnadsbidragets konsekvenser visar att detta är negativt ur jämställdhetssynpunkt, säger kommunsekreteraren. Andra undersökningar av konsekvenser visar att vårdnadsbidraget motverkar integration av framförallt invandrarkvinnor och barn.

Det föreslagna vårdnadsbidraget skulle omfatta barn från ett år och till dess de fyller tre. Bidraget är på 3 000 kronor i månaden.

”Beloppet är för litet”

– Beloppet är för litet, säger Ulf Hilding (M). Därför blir förslaget lite av ett slag i luften.

Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) tycker att det låga beloppet är diskriminerande. Hon tycker att det ska vara andra rättvisefaktorer i sammanhanget.

– Jag tycker det är synd att inte folk kan välja själva, säger Hans Hedborg (C).

I samband med att kommunstyrelsen diskuterade medborgarförslaget efterlyste Andreas Alexandre (C) en skrivning där man kan se fördelarna med införande av ett vårdnadsbidrag.

– Den redovisade skrivningen ger för tung slagsida till det negativa, säger han.

Mer läsning

Annons