Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det färre politiker i Ljusnarsberg

Minskningen från 31 till 25 ledamöter i kommunfullmäktige är redan genomförd. Nu minskas dessutom antalet politiker i kommunstyrelsen, tre utskott blir två och oppositionsrådet tas bort.

Annons
Ny organisation. Färre politiker, färre utskott och gruppledararvoden istället för oppositionsråd. Det beslutade kommunfullmäktige om i kväll, torsdag.

Kommunfullmäktige bestämde redan innan valet i september att antalet ledamöter i fullmäktige skulle minskas. En utredning om kommunens övriga politiska organisation har också gjorts där alla partier fått möjlighet att tycka till. Och nu har alltså den nya organisationen klubbats igenom också.

Bildningsutskottet och sociala utskottet slås ihop till ett enda utskott med det gemensamma nya namnet bildnings- och socialt utskott. Det allmänna utskottet består och behåller sitt namn. Dessutom minskas nu antalet politiker i kommunstyrelsen från 11 till 9.

Och oppositionsrådstjänsten på 20 procent av en heltid slopas också. Pengarna från det uppdraget ska nu istället fördelas till partiernas gruppledare.

Förändringarna gick igenom med en ganska god politisk samsyn. Henk Bijloo (FP) hade dock vissa invändningar när ärendet beslutades på torsdagskvällen.

– Jag tycker det nya arbetssättet för politiken är bra. Det är en öppen process, men Folkpartiet anser att oppositionsrådstjänsten ska vara kvar, sade Biljoo.

Ewa-Leena Johansson (S) lade då på mötet fram ett tilläggsförslag till den nya organisationen, att de partier som ville skulle kunna enas om en gemensam kandidat som skulle kunna företräda samverkanspartier via gruppledararvodet. Det förslaget godkände kommunfullmäktige.

När Ronnie Edvardsson (MP) dessutom föreslog att hela den nya organisationen skulle utvärderas efter två år backade Henk Bijloo senare på mötet om kravet på att oppostionsrådsposten skulle vara kvar.

– Med tillägget att hela organisationen ska utvärderas om två år, så vi kan göra om ifall det inte blev rätt, så stödjer Folkpartiet den nya organisationen i sin helhet, sade Bijloo.

– Men någon gemensam gruppledare med andra partier är inte av intresse för Folkpartiet, tillade Bijloo.

Det bestämdes därmed att

Ljusnarsbergs kommuns nya politiska organisation, med två utskott i stället för tre, med färre ledamöter i kommunstyrelsen och med arvoderade gruppledare istället för ett oppositionsråd skulle genomföras.

Vissa små invändningar delgavs det dock på mötet.

– Centerpartiet bifaller förslaget till ny organisation men vi tycker att vi borde haft kvar 11 ledamöter i kommunstyrelsen, sade Janeric Björkman (C).

– Jag tycker det är synd att vi tar bort oppositionsrådet och inte gör som till exempel Lindesbergs kommun som har oppositionsråd, sade Gunnar Fransson (M).

Mer läsning

Annons