Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska seniorboendet fyllas med hyresgäster

Knappt 21 miljoner kronor har ombygget till seniorboendet på Kyrkvägen kostat Statens Bostadsomvandling, SBO. Nu ska huset fyllas med folk och nu är det klart med sju hyresgäster.

Annons
Det är ljust och fräscht. Badrummet i visningslägenheten inspekteras av pensionärerna. – Det ser väldigt fint ut här, säger Maj-Lis Helin.

Hela fastigheten har byggts om med stöd av SBO. Nu hyr kommunen seniorboendet på ett 20-årskontrakt. Och kommunen hyr i sin tur ut lägenheterna till seniorer. Inom ett år är beräkningen att alla lägenheter kan vara uthyrda.

Gunnar Bergsten var en av de första som flyttade in i en av de 18 seniorlägenheterna.

– Det är bra här. Allt är nytt och fint i lägenheten. Jag flyttade in den 1 juli. Men hyran är dyr. Just nu betalar jag 7 000 kronor i månaden, säger Gunnar.

Den exakta hyresnivån är dock inte fastlagd ännu.

– Troligen hamnar månadshyran för de större lägenheterna på cirka 6 500 kronor och för de mindre på 5 500 kronor, berättar Ingeborg Dicksen, hyreshandläggare på kommunen.

Det betyder att Gunnar kommer att få tillbaka lite av de pengar som han har betalat i preliminär hyra.

Alla lägenheter är på två rum med kök, antingen på 64 kvadratmeter eller på 55 kvadratmeter. Kommunen har inrett en visningslägenhet i seniorboendet som nu är öppen på torsdagar för besök mellan klockan 15–16. Extraöppet i samband med Kopparbergs marknad blir det också.

Att hyran på seniorboendet är hög är en åsikt som fler än Gunnar Bergsten har. Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, har förståelse för denna synpunkt.

– Har man bott i en lägenhet här strax intill och betalat kanske 3 000–3 500 kronor i månaden kan jag förstå att man kan tycka att det är dyrt att flytta in här. Men det är samtidigt en hyra som motsvarar kostnaderna för ett nybygge, säger Johansson.

– Och då ska man också veta att detta är ett boende för människor som är 55-plus. Det är lugnt, nyinrett och det finns hiss. Och för en del hyresgäster finns möjligheten att få bostadstillägg.

Det nya seniorboendet på Kyrkvägen ser Ewa-Leena Johansson som starten på en modernisering av kommunens fastigheter med inriktning på fler seniorboenden.

– Bland annat finns det ytterligare två fastigheter intill här som vi har en vision om att också inreda som seniorboende. Då får vi en treklöver med seniorboenden med en gemensam innergård, säger Johansson.

Just denna dag är Ställdalens PRO på besök i visningslägenheten.

– Det är fint här, men det är inte aktuellt med ett seniorboende för mig. Men helt klart skulle jag kunna bo här någon gång i framtiden, säger Bengt Andersson.

Maj-Lis Helin säger det samma som Bengt:

– Det är en fin lägenhet men det är inget för mig just nu.

Han har redan flyttat in. – Lägenheterna är mycket fina men hyran är dyr, säger Gunnar Bergsten.
Välkommen på visning. Ingeborg Dicksen och Stefan Persson tar emot besökare som vill titta på det nya seniorboendet i Kopparberg.
Med husse på lägenhetsvisning. Bengt Andersson och hunden Astrid tar en sittpaus under visningen av seniorboendet.

Mer läsning

Annons