Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska solen ge Ulf energi

Oljekraft? Nej tack. Vattenkraft? Nej, inte nu längre. Solkraft? Ja tack, säger Ulf Anagrius. Därefter en investering på över 1 miljon kronor. Och nu drivs Stjärnfors herrgård, campingen och golfbanan med solel.

Annons
Satsar på solenergi. Golfbanan i Stjärnfors, campingen och herrgården med museum och ekonomibyggnader har nu solen som energikälla. – Jag gör den här investeringen inte bara för mig själv utan för hela gården och det arv som jag förvaltar genom att jag äger herrgården, säger Ulf Anagrius.

Ulf tar emot i herrgården i Stjärnfors. Han har ägt gården sedan 1978. I anläggningen ingår även golfbanan i byn med golfrestaurang samt campingen. Dessa arrenderas ut till de aktörer (bland annat Jimmy Hoppe) som bedriver verksamhet där.

– Tidigare hade jag en del vattenkraftverk, bland annat i Bredsjö. Men de krav som ställs på vattenkraft idag gör att det blir väldigt höga investeringskostnader, bland annat för bygge av laxtrappor.

Oljeeldning är inte ett energialternativ för Ulf. Oljepannan på Stjärnfors gård stängdes av redan i slutet av 1970-talet. Han har funderat på vindkraft men avstått från att göra den investeringen.

– Vindkraft är inte särskilt driftsäkert beroende på tillgången till vind. Dessutom är vindkraftverken förfulande för miljön, anser jag.

Nu är det alltså istället ett annat energislag som gäller i Stjärnfors sedan några dagar tillbaka: solkraft.

– Jag har en god vän som är engagerad i solel-satsningen som sker just nu i Lindesberg och vi har diskuterat detta med solenergi och hur det fungerar. Och så tog jag beslutet att jag ska göra en ordentlig investering i solel.

– Jag förbrukar totalt 114 000 kilowatt per år och solel-anläggningen ska i teorin kunna producera 50 000 kilowatt per år. Perioder när jag producerar överskottsenergi, vilket blir främst under sommarhalvåret beroende på bättre tillgång av sol, så går överskottselen ut i Fortums nät.

Den tid på året när sol-elen inte räcker till är det inköpt el som gäller. Gården har till exempel en bergvärmeanläggning. Det är bara några dagar sedan nu som den nya solel-anläggningen i Stjärnfors provkördes och därefter sattes i drift. I investeringen ingår 148 stycken moduler som vardera ger en effekt på 320 watt. Till detta tillkommer tre så kallade växelriktare.

– I solelspanelerna produceras likström. Den elen går till växelriktaren och omvandlas där till växelström och sedan vidare ut i nätet.

På knappt 10 år beräknas investeringen i solenergi i Stjärnfors ha betalt sig ekonomiskt.

– Jag är nyss fyllda 80 år, så vi får väl se om jag lever då. Men jag gör inte bara den här investeringen för mig själv utan för hela gården och det arv som jag förvaltar genom att jag äger herrgården.

– Jag ser det som mitt bidrag till en vettig framtida energiförsörjning för gården. Och jag är dessutom road av energifrågor och av sådant som har med kraftöverföring att göra.

– Och solkraft fungerar bra även i mulet väder. Solen når igenom molntäcket.

Två av gårdens ekonomibyggnader har nu sol-paneler monterade på taken. Livslängden på anläggningen beräknas till minst 25 år.

Mer läsning

Annons