Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Ulf Anagriusbörja varva ner

Ulf Anagrius har sprungit genom livet med rasande energi. Han har drivit företag, innehaft kommunala och politiska uppdrag, drivit ett museum samt rustat och skött om Stjernfors Bruk. Det är först nu, vid 75 års ålder, han så smått insett att orken börjar tryta.

Annons
Gamla anor. Ulf Anagrius är en företagare ut i fingerspetsarna. Han föddes dock in i ett prästsläkte. På tavlan i bakgrunden syns Anton Anagrius, komminister i Lindesberg och kyrkoherde i Ramsberg under 1700-talet.

– Det är en stor förändring mellan 65 och 75 år. Men jag är absolut inte gammal. Jag har bara blivit äldre, konstaterar han.

Även om Ulf Anagrius anor i Ljusnarsberg sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden är det inte här han bott och verkat under hela sin livstid. Det var kärleken, eller snarare förälskelsen, som lockade honom till Stjärnfors. Förälskelsen till Stjernfors herrgård som snart även kom att bli en av hans stora kärlekar i livet.

– Herrgården såg jag för första gången en brittsommardag i oktober. Jag föll direkt för den.

Av 30 intresserade drog Ulf, efter många turer, det längsta strået. Drygt tre decennier och otaliga renoveringar senare känns köpet fortfarande helt rätt. Och det även fastän herrgården kräver mycket tid att sköta. Bara gräsklippningen runt ägorna tar minst en dag per vecka i anspråk.

– Jag inbillade mig att det skulle bli ett lugnt lantliv när jag flyttade hit. Men det blev snarare tvärtom.

– Just nu söker jag en äldre person, en nybliven pensionär kanske, som vill bosätta sig i huset intill och hjälpa till med snöskottning och gräsklippning.

Ulf är född och uppväxt i Stockholm – i en prästsläkt och företagarfamilj. Han valde också tidigt att fortsätta hålla på familjetraditionen. Dock inte som präst.

1957 startade han två olika företag och 1961 öppnade han Hässelbystrands Bil och Båtservice. I slutet av 60-talet tillträdde han som disponent för grossist- och familjeföretagen Anagra Trikåfabrik AB och Anagra International AB. Några år senare blev han verkställande direktör för hela Anagrakoncernen. Samtidigt startade han ytterligare ett företag som numera drivs av hans dotter Jeanette och hennes make.

– Familjeföretaget har ekiperat såväl kungligheter som Povel Ramel, Edvard Person och musikgruppen Family Four, berättar han.

När nyårsklockorna ringde in 1978 bildade han, tillsammans med automobilhistoriskt intresserade kollegor, mässbolaget Bilen genom tiderna. Det var också det året han köpte Stjernfors bruk. I byggnaderna runt om herrgården iordningställde han samma år ett teknik- och kulturmuseum, som nu har funnits i 31 år.

– Mitt intresse för gamla bilar är stort. Överhuvudtaget finns det två saker som jag är passionerat intresserad av, teknik och musik.

Vid flertalet tillfällen genom åren har Ulf arrangerat olika musikaliska sammankomster i sitt hem. Allt från kammarmusik till spelmansstämmor. Vid NA:s besök bjuder han också på en trudelutt på det självspelande pianot.

Utöver hem, företag och familjeliv har den lokala politiken engagerat honom. Han värvades till Ljusnarsbergs obundna kommunparti, som sedermera blev Kraftsamling för Ljusnarsberg. Fram till fjolårets kyrkoval satt han för partiet i kyrkorådet. Därefter valde han att avgå. Kvar återstår endast ett styrelsuppdrag i det kommunala fastighetsbolaget, och det sträcker sig fram till årsskiftet.

– Ideologi i all ära, jag valde ett opolitisk parti eftersom jag anser att uppgiften är att göra det bästa för invånarna.

– Det var underbara år och verkligt trevliga människor att samarbeta med inom alla partier. Jag lärde mig också mycket om mig själv genom det politiska samspelet.

De sista åren i kyrkopolitiken var turbulenta med bland annat försäljningen av Abrahamsgård och avskedandet av en tidigare kyrkoherde. Ulf genomgick också en hjärtoperation under den här tiden, vilken tog mycket på krafterna.

– Men besluten vi fattade var de rätta. Det står jag fast vid.

Företagandets tid är också förbi, förutom då det kraftbolag han äger samt en fastighet i Stockholm. Framöver vill han tillbringa mer tid med barn och barnbarn. Och på gården förstås.

– Det har varit en stor förmån att få ägna sig helhjärtat åt en hobby, och att ha kunnat göra något ekonomisk av det, säger han och syftar nog främst på museet.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons