Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu VA-ansluts operatoaletter

Nu har kommunstyrelsen bestämt att Opera på Skäret ska anslutas till det kommunala VA-nätet. Och fler fastigheter i kommunen utreds för anslutning, bland annat i Silverhöjden.

Annons
Välkommet belut. – Det här har vi väntat på sedan 2007, säger Sten Niclasson på Opera på Skäret.

Det är redan tidigare bestämt att Bergslagsvallen i Ställdalen ska kopplas till kommunalt VA (vatten och avlopp). Det är kommunens fastighet och kommunen ska betala investeringskostnaden för detta, beräknat till mellan 400 000-500 000 kronor.

På onsdagen beslutades dessutom att Opera på Skäret ska anslutas till det kommunala VA-nätet. Men inget beslut togs om att ge Operan något ekonomiskt stöd för denna investering.

– Vi har bestämt att ge Bergslagens kommunalteknik i uppdrag att genomföra VA-anslutningen till Skäret. Om Opera på Skäret vill ha ekonomiskt stöd av kommunen för sina investeringskostnader får de återkomma till kommunen om detta och då får vi i så fall ta ställning till den begäran då, säger Ewa-Leena Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

De kostnadsberäkningar som fanns med i handlingarna när kommunstyrelsen igår tog beslutet är inte tillräckligt aktuella eller relevanta, ansåg kommunstyrelsen. Bland annat redogjordes om beräknade investeringskostnader som redan har utförts.

– Ett mycket välkommet besked. Vi har jobbat för att få kommunalt VA till Skäret ända sedan 2007. Det tog tid innan så kunde ske, men vi är ändå glada att kommunen nu är beredd att göra den här satsningen på vår verksamhet, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret.

Niclasson bekräftar att det redan har utförts åtgärder och förberedelser på opera-området för den planerade VA-anslutningen. Men fler kostnader kan tillkomma och det kan därför bli aktuellt att kontakta kommunen senare med en bidragsansökan, enligt Niclasson.

Toaletterna på Skäret är idag anslutna till en nedgrävd tank vars kapacitet endast räcker till en föreställning. Sedan krävs besök av slambil. VA-anslutningen planeras ske i år, men om det kommer att hinnas med innan sommarföreställningarna är inte säkert, enligt Kjell Karlsson, VA-tekniker/projektledare på Bergslagens kommunalteknik.

– Vi gör en VA-anslutning till tomtgränsen och de åtgärder som sedan utförs ska fastighetsägaren stå för, säger Kjell Karlsson.

Det utreds även om VA-anslutning av fler fastigheter i Ljusnarsberg.

– Bland annat tittar vi just nu på möjligheterna att ansluta över 30 fastigheter till det kommunala VA-nätet i Silverhöjden.

Om så sker är det i så fall främst bostäder som är placerade norr om järnvägsnätet i Silverhöjden som kan bli aktuella att VA-anslutas, enligt Karlsson. En del fastigheter i byn Silverhöjden är redan idag kopplade till kommunalt VA.

Mer läsning

Annons