Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar de på vinter

De räknar med att jobba sju dagar i veckan när säsongen drar igång. Men trots allt arbete ser Towa Lönnström och Eric Sandberg fram emot att driva slalomanläggningen i Gillersklack i vinter.

Annons
Kopparbergare. Towa Lönnström och Eric Sandberg kommer båda från Kopparberg och de tror att den lokala förankringen är viktig för att de ska lyckas med sin dröm att driva slalomanläggningen i Klacken.

Nu väntar de bara på att snön och kylan ska komma.

Vintersäsongen står förhoppningsvis snart för dörren och de nya entreprenörerna har mycket att göra. Men de ångrar inte vad de har gett sig in i.

– Nej, inte än i alla fall, säger Eric och Towa håller med.

– Nu längtar man ju bara efter att allt ska dra igång.

Natursnö

Det finns lite natursnö i backarna och under natten mot måndagen kördes snökanonerna för första gången. Men nu har det varit mildväder några dagar. Till helgen ska det dock bli kallt igen. Förhoppningen är att kunna öppna till jul, men eftersom de inte kan påverka vädret bekymrar de sig inte så mycket över det.

– Vinter blir det alltid. Frågan är bara hur lång och hur kall, konstaterar Eric.

Fokus på barnfamiljer

Bättre service är deras koncept för att lyfta Klackens rykte som har blivit lite skamfilat de senaste åren och fokus kommer att ligga på barnfamiljer. De tror inte att det behöver göras miljoninvesteringar för att det här ska lyckas.

– Samtidigt ska man inte glömma att anläggningen är gammal och sliten, säger Eric.

De kommer att sköta slalombacken, skiduthyrning, servering och den lilla campingen bredvid backen.

En dröm

För Eric och Towa är det en dröm som går i uppfyllelse. De har åkt skidor sedan de var små och Eric har jobbat i branschen tidigare.

Båda har sagt upp sig från sina arbeten för att satsa på det här. Towa hoppar in som lärarvikarie och jobbar i familjeföretaget, men Eric har varit på Klacken på heltid sedan september. Han har rustat i byggnaderna och fixat grillplatser, rätat upp staket och förberett liftar inför säsongen.

Många timmar

När allt drar igång på allvar är de medvetna om att det är många timmars jobb som väntar.

– Det här är inte bara ett jobb, det är en livsstil. Kan man dessutom lyfta lön för det så är det ju bra, säger Eric.

Om de kommer att få lönsamhet i verksamheten kan de inte svara på i dag.

– Fråga mig april, säger Eric.

– Men pengar är inte allt, konstaterar Towa.

GILLERSKLACK

Gillersklack ägdes till den 31 december 2005 av Ljusnarsbergs kommun. Då köptes stora delar av anläggningen av belgaren Stefaan Lehoucq, som då redan drivit och arrenderat skidanläggningen i två år.

Lehoucq betalade 3,5 miljoner vid köpet och ytterligare 1,2 miljoner ska betalas av på tio år till stiftelsen Gillersklack.

Lehoucqs bolag som drev skidanläggningen, försattes i konkurs i april i år. Bolaget hade då skulder på 1,9 miljoner kronor. Skidanläggningen, som forfarande ägs av Lehoucq i ett annat bolag, kommer den här säsongen att drivas på entreprenad av Towa Lönnström och Eric Sandberg.

Kommunen äger fortfarande badet, men badet drivs på entreprenad av Stefaan Lehoucqs fastighetsbolag. Detta bolag äger även stugbyn där nu 24 av 29 stugor är sålda till privata ägare. Han driver också en älgpark.

Nytt för i år är att vandrarhemmet, som varit stängt i många år, öppnas igen. Restaurangen kommer också att öppnas inom kort. Den ska då drivas av en entreprenör.

Mer läsning

Annons