Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation ska höja skolorna

Sedan i höst har Ljusnarsbergs grundskolor och förskolor en ny organisation. Med en ledare för grundskolan och en ledare för förskolan ska verksamheten göras tydligare.

Annons
Nya skolledare. Claudia Holm och Karin Alstermark är nya på posterna som rektor för grundskolan respektive förskolechef. Foto: Adam Söder

– Bägge verksamheterna tjänar på att få en chef för respektive verksamhet, säger Karin Alstermark, nytillträdd förskolechef.

– Den tjänsten var spretigare innan. Då ansvarade man för all barnomsorg och förskoleklassen till årskurs 2 på Garhytteskolan.

Karin Alstermark hoppas på att kunna vara mer synlig i verksamheten i och med att tjänsten nu enbart fokuserar på förskolan.

Den tidigare organisationen byggde på en geografisk uppdelning mellan Garhytteskolan och Kyrkbacksskolan. Men i och med höstterminen är Claudia Holm rektor för hela grundskolan, från förskoleklass till årskurs 9. En av hennes första utmaningar blir att svetsa ihop ett arbetslag av lärarna på de båda skolorna, bland annat genom att skapa arbetslag.

– På sikt finns en tanke att samla grundskolan i en gemensam byggnad. Men det är inget som är klart.

När lärarförbundet i

höstas presenterade sin skolrankning hamnade Ljusnarsberg på sista plats av landets alla kommuner.

– Det viktigaste för utvecklingsarbetet på grundskolan nu är att öka måluppfyllelsen, säger Claudia Holm.

– Det handlar om att få med alla på samma tåg och ha samma mål med resan.

Hon tycker det är viktigt att påpeka att det i dag redan finns mycket gott att bygga vidare på.

I och med höstterminen har också musikskolan byggts ut till att bli en bredare kulturskola.

– Där håller vi just nu på att hitta goda former för att kunna integrera verksamheten i för- och grundskolan på ett naturligt sätt, säger Claudia Holm.

Både hon och Karin Alstermark har jobbat inom kommunen tidigare. I och med höstterminen har de återvänt till att arbeta i Ljusnarsberg och de tycker att de blivit väl mottagna.

– Jag hoppas att det kan ge en ny kick, säger Claudia Holm. Vi har båda med oss nya erfarenheter och kan se på verksamheten med nya ögon. Det är en bra förutsättning nu när vi är inne i ett utvecklingsskede.

Kommer man som förälder och elev att märka av förändringen?

– Jag hoppas det. Men vi har bara varit i gång i en månad och skillnaden märks inte från dag ett. Utvecklingsarbete tar alltid tid och det är jätteviktigt att man låter det göra det, säger Claudia Holm.

Hon har en, som hon säger, småstöddig vision om att kommunens skolor så småningom ska vara ett argument för att få folk att bosätta sig i Ljusnarsberg.

– Om fem år ska vi kunna se en tydlig koppling mellan inflyttning till kommunen och valet av skola, säger hon.

Claudia Holm är nytillträdd rektor för kommunens grund- och kulturskola.

Mer läsning

Annons