Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vinstrekord för Kopparbergs bryggeri

Kopparbergs bryggeri redovisar en vinst på 125 miljoner kronor för 2013. Det är koncernens bästa resultat någonsin. Men Peter Bronsman, vd på bryggeriet, siktar ännu högre.

Annons
Mot nya rekord. 125 miljoner kronor i vinst i fjol är Kopparbergs bryggeris bästa resultat någonsin. – Jag är inte nöjd. Vi ska fortsätta att växa och öka vår produktion, säger Peter Bronsman, vd på Kopparbergs bryggeri.

– Vi kan ännu bättre. Vi vill växa i Kopparberg ännu mera och fortsätta att öka vår produktionsvolym, säger Peter Bronsman.

Utvecklingen på Kopparbergs bryggeri har varit stadigt god de senaste åren. Varje nytt bokslut har presenterat ett nytt rekordresultat. Och samtidigt en ökad omsättning totalt i bolaget också.

När bokslutet offentliggjordes på torsdagen fortsatte trenden med ännu ett rekordresultat. År 2012 redovisade bryggeriet ett rekordöverskott på 96,4 miljoner kronor. År 2013 skedde en resultatökning på nästan 30 procent till 125,1 miljoner kronor i vinst.

– Vi har haft stor fördel av en mycket varm sommar som verkligen märktes i vår försäljning. Storbritannien gick riktigt bra försäljningsmässigt. Även i övriga Europa var det ovanligt varmt vilket påverkade vår export positivt, säger Bronsman.

Den enskilt största företagshändelsen under fjolåret är, enligt Bronsman, bryggeriets samarbetsavtal som tecknades med SABMiller.

– Det är till och med det viktigaste avtalet som vi skrivit under de 20 år som vi har drivit Kopparbergs bryggeri. Avtalet ger oss en stabilitet och en trygghet inför framtiden. Och avtalet kommer att märkas av framöver i Kopparberg med ökad produktionsvolym.

SABMiller räknas till världens näst största bryggerikoncern med en omsättning på mer än 200 miljarder kronor. I samarbetet med SABMiller lanserars Kopparberg cider på utvalda exportmarknader med start i Australien och Nya Zeeland.

– Cidern lanseras nu även på Fiji och söderhavsöarna.

Det är cidern som är den enskilt största exportprodukten. Över 50 procent av bryggeriets produktion utgörs numera av cidern.

– Vår försäljning av öl riktar sig främst till Skandinavien mot framförallt Sverige och Finland. Och vår öl Sofiero toppar för elfte året i rad Systembolagets försäljningslista över mest sålda starköl.

Kopparberg päroncider är dessutom den mest sålda starkcidern på Systembolaget 2013.

Den totala produktionsökningen i koncernen var i fjol drygt 12 procent. Nya produktionsökningar planeras.

– Vi måste fortsätta att växa. Något annat alternativ har vi inte med i våra planer.

Expansionen kommer att märkas i Kopparberg, enligt Bronsman.

– Ja, vi ska växa i Kopparberg. För en tid sedan blev vår nya lagerbyggnad klar. Närmast bygger vi ett nytt energicentrum på vårt industriområde i Kopparberg. Och vi planerar för produktionsökningar.

Inom koncernen arbetar 350 personer varav cirka 170 personer jobbar i Kopparberg.

Mer läsning

Annons