Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på Överförmyndare

Arbetsbelastningen vid överförmyndarenheten i Kopparberg har ökat det senaste året. Ljusnarsbergs kommun föreslår nu en resursförstärkning på handläggningssidan.

Annons

– Vi har haft en rejäl ökning av antal ärenden, säger Charlotte Dahlbom, socialchef i Ljusnarsbergs kommun. Då är inte de ärenden som härrör till ensamkommande barn i Hällefors och Ljusnarsberg inräknade.

År 2009 handlades sammanlagt 580 ärenden i de fyra kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora. Från januari till i början av november förra året ökade antalet till 668, som handlades av den gemensamma överförmyndarenheten i Kopparberg. Det motsvarar en ökning på 15 procent.

– Trots ökningen av ärenden klarade vi budget, säger Charlotte Dahlbom. Vi kommer att redovisa ett överskott för 2011 på 4 000 kronor.

Omfördelning av pengar

För att klara den ökade arbetsbelastningen framöver föreslås en omfördelning av överförmyndarnämndens budget. Socialchefen i Ljusnarsberg föreslår att kontot för kurser och konferenser minskas med 65 000 kronor.

– Summan motsvarar en 15-procentig förstärkning på handläggarsidan, säger socialchefen i Ljusnarsbergs kommun. Det handlar i praktiken om 310 timmar som kan användas som en timbank under resten av året.

Kommuner får betala

Charlotte Dahlbom föreslår att de fyra kommunerna får stå för kostnaderna för respektive nämndledamöter i samband med kurser och konferenser innevarande år.

– Inför 2013 får nämnden bestämma om budgetramen ska förstärkas långsiktigt, säger socialchefen.

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har inga invändningar mot förslaget. Kommunstyrelserna i de tre andra kommunerna ska också ta ställning till förslaget.

Mer läsning

Annons