Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om centralköket

Investeringar i kommunens centralkök på minst 16,5 miljoner kronor ska göras. Moderaterna vill utreda möjligheten att överlåta kostverksamheten till en fristående leverantör. Det vill inte Socialdemokraterna.

Annons

Ett beslut om kostorganisationen ska tas när budget för 2014 ska klubbas av kommunfullmäktige.

Kostorganisationen har varit ute hos partierna för synpunkter och åsikterna om det här är olika. En diskussion har varit om kostorganisationen ska vara decentraliserad eller centraliserad till ett enda tillagningskök. Kraftsamling för Ljusnarsberg, KFL, har till exempel talat för fördelar med en decentralisering men vill skjuta upp investeringarna i centralköket till 2015.

M vill nu starta en undersökning om möjligheten med att lägga verksamheten i privat regi. I andra hand förordar M ett centralkök med flera mottagningskök.

S ser ingen anledning att överlåta kostverksamheten i privat regi och skriver i sin remiss att partiet har svårt att se en bra effekt av en privatisering i denna verksamhet, bland annat med motivering att det inte finns tid för att göra en sådan undersökning nu.

S vill se en centraliserad lösning med ett centralt tillagningskök och sedan med mottagningskök i verksamheterna. En decentraliserad kostorganisation anser S både blir dyrare och kompetensmässigt sårbarare.

Flera förslag för den framtida kostorganisationen finns från en samling under ett centralkök till en lösning där samtliga enheter är egna tillagningskök. Om nuvarande centralkök ska användas måste det i vilket fall byggas om för att klara krav från myndigheterna.

Mer läsning

Annons