Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Örebro läns tak" ska invigas

Djupdalshöjden i Ljusnarsberg är en av länets högsta punkter och kallas ibland för ”Örebro läns tak”. Nu ska naturreservatet Djupdalshöjden invigas.

Annons

– På 1990-talet inventerades området. År 2007 skedde reservatsbildning. Nu ska vi inviga naturreservatet, berättar Kjell Store på Länsstyrelsen naturskydd.

Invigningen sker nu på lördag från klockan 11 vid Hjortronbergsmossen.

Området ger möjlighet till vandring på leder, här finns en timmerstuga för övernattning samt vindskydd.

Thyra Lundell, ordförande i Ställdalens naturstudieklubb, ska hålla invigningsanförande och klippa band.

- Naturstudieklubben vistas mycket på naturreservatet och vi har ett bra samarbete med Länsstyrelsen som förvaltar reservatet, berättar Thyra Lundell.

Efter invigningen ska en guidning på området ske. Fika serveras också och invigningen är öppen för allmänheten.

- Det kommer finns vägvisning från Stora Kumlan. Jag vill passa på att berätta att det är skogsbilväg som kan ha hål och sten på körbanan. Så kör försiktigt, säger Kjell Store.

Djupdalshöjden är ett av länets större skogs- och myrreservat. Reservatet är totalt 486 hektar stort. Hårt klimat och näringsfattig mark får träden att växa långsamt här. Många av träden, som kan se små ut, kan därför vara mycket gamla. Nästan all skog här är över 100 år gammal och de äldsta träden kan vara äldre än 300 år.

Reservatet har rikligt med döda träd. Det ger förutsättningar för en intressant och artrik flora av vedlevande svampar. Även djurlivet i Djupdalshöjden har tydlig karaktär av vildmark och sparvuggla, pärluggla och slaguggla häckar regelbundet, liksom tjäder och tretåig hackspett.

Markägare är Naturvårdsverket och Länsstyrelsen är förvaltare.

Mer läsning

Annons