Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för änder utan mat

Fåglarna vid Garhytteån har svårt att hitta tillräckligt med föda. Kommunen bekostar inte längre något foder att lägga ut på vintern. Oroliga Kopparbergsbor befarar nu att fåglarna ska svälta ihjäl.

Annons

Förra vintern slutade kommunen med att köpa och lägga ut foder till fåglarna vid matningsborden i Kopparberg. Kommunchef Tommy Larserö tror att skälet att dra in matningen var ekonomiskt.

– Jag tror att man slutade med det i någon form av besparingsiver. Det är flera kommunbor som tagit kontakt med mig, men jag har inte tyckt att det är kommunens ansvar att mata änderna, säger han.

Kopparbergsbon Annika och hennes väninna Marianne är bekymrade över fåglarnas tillstånd. De har sett flera svaga änder och är oroliga för att de ska dö av svält.

– Om man en gång har börjat mata djur, kan man inte bara sluta. Då dör de, för de är inte vana att själva hitta mat. Jag såg en fågel som inte kunde stå på benen och som hade som en stor iskrage runt halsen, säger Annika.

De två kvinnorna och andra privatpersoner på orten försöker hjälpa djuren genom att själva lägga ut så mycket foder de kan.

– Den maten är en droppe i havet. Vi har försökt samla pengar så att man kan köpa foder, men det går ju inte att hålla på så hur länge som helst, säger Annika.

Kommunens kostnad för matningen var tidigare ungefär 10 000 kronor per år.

Tommy Larserö uppmanar invånarna att fortsätta försöka samla in mat.

– De kan organisera sig som jägare gör, som lägger ut mat i skogen. Jag har full förståelse för att man tycker synd om djuren och det rör även mig i hjärtat.

Han konstaterar att kommunen skulle kunna ta ett större ansvar om man haft bättre ekonomi. Han utesluter dock inte att matningen påbörjas igen.

– Man måste självklart vara öppen för det som känns angeläget för medborgarna, säger han.

Mer läsning

Annons