Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överraskande arv visas upp

Testamentet efter makarna Algot och Inga-Lisa Lindén överraskade alla. Nu hängs tavlorna de skänkt upp på Kyrkbacksskolan.

Annons
Gåvor. Eleverna i elevrådet tittar närmare på tavlorna skolan fått genom ett testamente från Algot och Inga-Lisa Lindén. Verken ska senare hängas någonstans på skolan. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

I brevet ställt till kommunen fanns ett testamente. Det var makarna Algot och Inga-Lisa Lindén som presenterade sin yttersta vilja. Ett par tavlor skapade av konstnärerna Arne Elserud och Johan Edvard Stenström skulle skänkas till skolan.

– Jätteroligt. Det är konstnärer kända från trakten och vi kommer att hänga dem på lämplig plats, säger Ewa Wikström, rektor på Kyrkbacksskolan.

Märkligt

– Vi hade ingen aning om detta. Men faktum är att Algot Lindén dog i famnen på min man. Peter var på torget i Kopparberg, såg en man framför helt plötsligt segna ner och rusade fram.

Mannen var redan död och då visste Ewas make inte vem det var.

– Testamentet har ingen koppling till mannens död eller min man, men det var ett märkligt sammanträffande, säger Ewa Wikström.

Tillbaka till Kopparberg

Testamentet upprättades redan 2001 av Algot Lindén och hans hustru Inga-Lisa.

Algot som föddes 1926 kom ursprungligen från Kopparberg men flyttade som ung till Stockholm. I mitten av 1990-talet kom han tillbaka med hustrun. Rosita Andersson bodde granne med paret och hjälpte till när det behövdes.

– Algot kom tillbaka och flyttade in i sitt föräldrahem. Jo, jag kände till testamentet. Algot ville att tavlorna skulle komma tillbaka till trakten eftersom det var lokala konstnärer. Han sa till mig att han ville att skolan skulle ha dem.

Algot var byggnadsingenjör och jobbade som konsult inom byggbranschen innan han blev pensionär och återvände till hembygden. Hustrun Inga-Lisa avled för fem år sedan. De hade inga barn tillsammans.

Lämplig plats

Nu ska parets skänkta tavlor först ställas ut i Kyrkbacksskolans bibliotek. Elevrådet var de första på skolan som fick information om gåvan av rektorn och tillsammans tittade de på verken.

– Senare får vi hitta en lämplig plats att hänga tavlorna på tillsammans med lite historik kring konstnärerna och hur de har hamnat här, säger Ewa Wikström.

Mer läsning

Annons