Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På hästryggen i rätt tid

Sträckan som ska ridas är 16 kilometer lång och snitthastigheten som ryttaren ska hålla är 12 kilometer i timmen. Det är distanstävling i Klottorpscupen.

Annons
Gör sig startberedda. Tävlingsduon travaren Aabiklar och ryttaren Jan Jansson minuterna innan start.

Klockan är strax före tio på förmiddagen. Hästar och ryttare förbereder sig inför tävlingen.

Hillevi Hedman Karlsson har pep-talk med Josefine Hed och Caroline Dohse.

– Strunta i om ni rider ifatt någon mottävlare. Håll det tempo ni ska hålla och lita till er magkänsla, att ni håller idealtempot, säger hon.

För det är just det med den här tävlingen, du ska inte bara ta dig runt tävlingssträckan utan du ska göra det så nära en förbestämd idealtid som möjligt. Och den enda förhandsinformation du får är vilken snitthastighet du ska hålla för att klara idealtiden.

När tävlingsledare Anita Jansson strax innan start delger de tävlande dessa förutsättningar startar ett febrilt räknande hos ryttarna. En klocka får de tävlande använda, men GPS är inte tillåtet.

Jennifer Olsson och hästen Knallpojken har lottats till att starta först. Om det är taktiskt bra eller inte att starta först är Jennifer osäker på.

– Men jag behöver i alla fall inte vara orolig att jag ska rida i fatt någon, säger hon och ger sig iväg.

Ekipage efter ekipage lämnar stallbacken och startplatsen och tävlingen är i gång.

En deltidskontroll finns efter sex kilometer och där klockas alla ryttare. Sedan klockas de igen vid målgång och när alla 21 startande har fullföljt loppet står Jennifer och Knallpojken som segrare. Vid deltid låg Jennifer 1,50 minuter efter idealtiden, men till målgång kom hon bara 10 sekunder för tidigt.

– Jag kände verkligen att jag hade full koll på tiden under hela loppet. Jag hade räknat ut att det behövdes 30 minuter till delkontrollen och det tog mig 32 minuter dit och den tiden red jag sedan ifatt, kommenterar Jennifer sin seger.

Tvåa blev Jenny Risberg/KC Lillion och trea Ewelina Stark/Wox.

Taktiksnack in i det sista. Hillevi Hedman Karlsson lägger upp strategin för Josefine Hed och Caroline Dohse.
Segrarna. Knallpojken och Jennifer Olsson vann första deltävlingen i cupen.

Klottorpscupen

Klottorpscupen utkämpas i fyra delgrenar. Varje start i en deltävling ger 10 grundpoäng. En delseger ger sedan ytterligare 10 poäng, andraplatsen 5 poäng och en tredjeplats 3 poäng. När samtliga fyra deltävlingar är klara finns en totalsegrare av cupen. Övriga deltävlingar i år är hoppning den 19 juni, dressyr den 10 juli och brukstävling den 28 augusti. Klottorpscupen startades i fjol. Totalsegrare i cupen år 2010 blev Lovisa Canneryd.

Mer läsning

Annons