Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På vandring till magisk alm

Med en pinne sticker man sig i tandköttet där det värker. Sedan trycks stickan in i almen och då överförs tandvärken till trädet. Den så kallade tandvärks-almen i Björkberg ansågs förr besitta magiska egenskaper.

Annons
Tandvärks-almen. Det stora trädet ansågs förr besitta magiska egenskaper, bland annat kunde det bota tandvärk.

– Exakt hur gammalt det här trädet är vet vi inte, men gissningsvis 300 år, säger Håkan Mossberg.

Den gamla almen som står där mitt i skogen är gigantisk. Stammen är otroligt tjock och trädet är mycket högt. Men det är också hårt slitet av seklerna som har passerat och grova grenar som har fallit av trädet ligger och ruttnar intill på marken.

Tandvärks-lind

Det är kulturvandring i Ljusnarsberg i regi av Ställdalens naturstudieklubb och hembygdsföreningen. Håkan är guide i fotvandringen i förfädrens spår.

– Det ska ha funnits en stor tandvärks-lind här i närheten också tidigare, berättar han.

Att sätta bort en sjukdom var en av de vanligaste magiska botemetoderna inom folkmedicinen förr. Sjukdomen överfördes från den drabbade till något djur eller till ett föremål, oftast ett träd men det kunde även vara ett vattendrag, en grav eller en korsväg.

Stod orörda

Dessa magi-träd fick stå ifred, ofta ända in i våra dagar, ty människor vågade inte fälla dem eftersom man trodde att den som gjorde detta skulle få ta del av all den värk och sjukdom som satts bort i trädet.

Kvällens kulturvandring startar på Bergslagsleden. Vid Björkbergssluttningen stannar vi till och ser ut över skogarna.

– Förr var här utsikt över Olofsjön, men nu växer skogen hög och skymmer den utsikten.

Fullt av lämningar

Ganska snart har vi lämnat leden och följer nu en annan stig, en gammal transportväg från förr mellan norra och södra Björkberg. I dag är den vägen igenväxt och knappt synlig. Håkan pekar på några stenar som en gång i tiden har placerats intill vägen för att stabilisera underlaget.

Skogen är full av lämningar från en svunnen tid. Här finns stenresterna efter torpställen och spår av gammal gruvdrift. Vi stannar till en stund vid ett stort vattenfyllt hål. Det är ett gruvhål.

– Här har man använt sig av eldsättning för att bryta sönder berget. Troligen är det koppar som man har sökt efter, berättar Håkan.

Vandrar i historien. Överallt i skogarna finns lämningar från det vardagsliv som människor levde förr och Håkan Mossberg följer och guidar i dess spår.
I torparens spår. Humle växer det ännu intill de stenhögar som visar att här har det funnits ett torpställe förr.

Mer läsning

Annons