Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panelsamtal med fokus på företagandet

”Ljusnarsberg ska inte vara glada för de som flyttar hit, de som flyttar hit ska vara glada över att de får bo här”, med de orden sammanfattade moderator Mia Ström tisdagkvällens föreläsning och panelsamtal om företagandet och näringslivet i Ljusnarsbergs kommun.

Annons
Välbesökt. Runt 25 stycken deltog i tisdagkvällens samtal.

Kompetensförsörjning, Riksväg 50, utflyttning, åldrande befolkning och en brist på å ena sidan kunskap om ortens näringsliv hos ungdomarna och å andra sidan viljan hos näringslivet att involvera ortens ungdomar genom bland annat praktikplatser.

Det var några av de stora hinder som lyftes fram för företagandet i Ljusnarsbergs kommun på tisdagens samkväm på Stora gården i kopparberg.

Tillgänglighet, både i fråga om snabba kommunikationsvägar och vad gäller pendlingsmöjligheter, låga investeringskostnader samt närheten till service, jobb och natur. Det lyftes fram som motvikten, alltså de värden som ändå gör att de som närvarade på mötet jobbar, eller rent av driver sina företag, i just Ljusnarsbergs kommun.

Mellan dessa positiva och negativa komponenter både inleddes och avslutades kvällen. Stefan Wing, analytiker på Arena för tillväxt, startade sammankomsten genom en kort föreläsning.

– De senaste åren ligger kommunen något över rikssnittet vad gäller den globala handeln, berättade Wing för att i nästa andetag ta upp befolkningstrenden med minskade födelsetal och en ökad andel äldre.

Utmärkande och positivt för Ljusnarsberg var ändå att flera enkäter visade att företagsklimatet i kommunen förbättrats rejält de senaste åren.

– Ljusnarsberg har gått som en raket från plats 250 till plats 106, det är imponerande, säger Stefan Wing.

Efter föreläsningen tog panelen bestående av Rickard Voigt, platschef på Kopparbergs Bryggerier, Jeanet van Dam, från Kopparbergs Robot-teknik AB och Cecilia Jeffner, VD på Bergslagens Sparbank, plats på scen.

Bland annat kom samtalet att handla om svårigheten för ortens företag att hitta rätt kompetens, om att få ungdomar som flyttar från kommunen för att utbilda sig att återvända efteråt och om att det krävs en attitydföränindring inom Ljusnarsbergs näringsliv.

– Ska vi vara ärliga så är det inte så många företagare som pratar positivt om Ljusnarsberg, där måste det till en attitydförändring för att locka ungdomarna att vilja jobba här, sa Jeanet van Dam och fick medhåll från både publik och de andra i panelen.

– Vi måste våga sticka ut och tro på att vi kan lyckas, instämde Rickard Voigt och Cecilia Jeffner la till att detta måste ske i samarbete mellan kommun och näringsliv.

Kvällen arrangerades av Handelskammaren Bergslagen, Bergslagens Sparbank och Ljusnarsbergs kommun.

Mer läsning

Annons