Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus 11 miljoner är prognos för kommunen

Ljusnarsbergs kommun räknar med ett plus på 11 miljoner kronor för 2014. Ett för bra resultat med tanke på behoven i skolan, säger oppositionen. Satsningar på skolan är på gång, svarar Socialdemokraterna.

Annons
Satsningar på skolan på gång. För andra året i följd placerade Lärarförbundet Ljusnarsberg på sista plats i sin ranking om landets bästa skolkommuner.

- Men vi vet också att vi till nästa budgetår har 7 miljoner färre skattekronor att fördela och det kan bli ett val mellan investeringar och prioritering på verksamheter, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Det beräknade årsresultatet är i princip enligt budgetplanering med en negativ avvikelse på 231 000 kronor mot plan. Men i kommunstyrelsen efterlyses nu ökade satsningar på skolan från Centern och Moderaterna.

- Plus 11 miljoner är ett för bra resultat med tanke på behoven i skolan. Vi föreslog 100 000 kronor för inköp av läsplattor till de yngre eleverna utan att vi fick kommunfullmäktige med oss. Skolan behöver mer pengar, säger Hans Hedborg (C).

- Investeringar i skolan måste vi diskutera när vi ska jobba med nästa års budget, säger Ulf Hilding (M). 

I tisdags släpptes årets skolkommunrankning från Lärarförbundet och Ljusnarsberg fick för andra året i följd jumboplatsen bland Sveriges 290 kommuner.

Åtgärder för att förbättra resultaten i skolan är på gång, enligt Gert Stark (S), ordförande i bildningsutskottet.

- Vi har flera förslag på insatser i skolan men exakt hur dessa förslag ser ut berättar jag inte ännu. Och vi skapar nu också en gemensam skolorganisation från förskola till årskurs 9 vilket vi hoppas ska ge en bättre fördelning av resurserna i hela skolan, säger Stark.

- Kommunens sistaplats i skolrankingen är inte bra. Självklart ska elevernas resultat blir bättre. Samtidigt slår statistik hårt åt båda håll när vi är en så liten kommun och förbättringarna i skolan är ett långsiktigt arbete, säger Stark.

Anledningen till att den totala pengakassan minskar 2015 är för att kommunen får 7 miljoner kronor mindre i utjämningsbidrag mot 2014 för förändringar i befolkningsstrukturen med färre invånare i de allra äldsta åldersgrupperna.

Ekonomidiskussioner på dagens möte på kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons