Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oenighet om guldvasknings-VM

Näringslivschef Tomas Larsson har föreslagit att Ljusnarsbergs kommun ska stå som ägare av VM i guldvaskning 2014. När kommunstyrelsen diskuterade förslaget sade Moderaterna och Centern nej. De sade också nej till förslaget att kommunen ska anställa en projektledare under en viss tid.

Annons

– Jag reagerar hårdast mot att kommunen ska stå som projektägare, säger Hans Hedborg (C). Vi förstår inte varför. Jag tycker inte vi ska avdela tjänstemän till att sköta det här.

Svårt för förening

Näringslivschefen säger att orsaken till förslaget är att det är svårt för en förening att söka medel från Regionförbundet. Därför är det kommunen som har ansökt om en miljo n kronor från förbundet.

– Vi ska också söka pengar av sparbanksstiftelsen och försöka sälja sponsringspaket till företag, säger Tomas Larsson.

Riskanalys

Moderaten Ulf Hilding menar att föreningar kan söka pengar från regionförbundet. Han säger sig inte alls förstå näringslivschefens argument.

– Vad händer om vi inte får bidrag från Regionförbundet? Var står vi då?, säger Andreas Alexandre (C).

Kommunchef Tommy Larserö säger att kommunen försökt göra en risk-analys. Han säger också att kommunen kan kliva av två år före VM om det inte finns tillräckligt många finansiärer.

– Projektägarskapet är knäckfrågan, säger kommunchefen. Det är inget unikt eller onormalt att kommuner går in och stöder projekt av den här typen. Men kan det ske på ett annat sätt kanske det är bättre.

Marknadsföring

Socialdemokraterna och deras samarbetspartier (MP) och (V) anser att guldvasknings-VM kan vara ett bra tillfälle till att marknadsföra kommunen.

– Jag hoppas att kommunen tillvaratar detta tillfälle, säger miljöpartisten Ronnie Edvardsson.

Efter en lång debatt beslutade en enig kommunstyrelse att anslå 80 000 kronor till projektet till och med 2012. Majoriteten fick dessutom igenom förslaget att kommunen blir projektägare.

– Under förutsättning att projektet når full finansiering senast den 31 augusti 2012 kan vi ta beslut om finansiering för 2013–2014. Det handlar om totalt 225 000 kronor i kostnad för kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

Fotnot: Evenemanget, som ska hållas vid amfiteatern i Bångbro, arrangeras av Kopparbergs Guldvaskarförening.

Mer läsning

Annons