Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv utveckling väcker hopp om arbetstillfällen

Trots en negativ befolkningsutveckling finns sedan många år ett framgångsrikt näringsliv i Ljusnarsbergs kommun. En av hemligheterna bakom framgångarna är att företagen samarbetar på olika sätt. Två företag som kommit långt i detta avseende är IM Hart och Kopparbergs Robot-teknik.

Annons
Bra koncept. Jeanet van Dam och Mattias Hart har bara positivt att säga om samarbetet mellan deras företag. Nu ska de försöka utveckla samarbetet ytterligare.

– Jag tycker det är viktigt att söka samarbete med andra företag på orten, säger Mattias Hart, verkställande direktör för IM Hart. Vi har det mesta på orten utom laserskärning som vi lägger ut på företag i angränsande kommuner. Därför blir det en hel del transporter.

Träffas varannan månad

– Det finns mer samarbete i Ljusnarsberg än vad många tror, säger Jeanet van Dam som tillsammans med sin man Henri driver Kopparbergs Robot-teknik. Vi har en industrigrupp där vi träffas varannan månad. Där pratar vi bland annat om finansieringslösningar men framförallt hur vi kan hjälpa varandra.

Robot-tekniks samarbetspartner IM Hart är ett av de framgångsrikaste företagen i Kopparberg sedan slutet av 1990-talet. Till och med 2003 tillverkade företaget lastpallar.

– 2004 började vi utveckla maskiner som tillverkar lastpallar, säger Mattias Hart, som tillsammans med brodern Ingemar driver företaget.

Stor ökning av anställda

De första fyra åren gick mycket bra. Omsättningen ökade från fyra till 56 miljoner kronor och antalet anställda ökade från fyra till 32. Men 2008 blev ett tungt år.

– Vi har hela tiden vuxit med egna medel och det bidrog till att vi ökade igen 2009. I fjol hade vi ett rekordår, då vi omsatte 58 miljoner kronor. Men i år förväntar vi oss ingen ökning.

Hittills har IM Hart köpt tolv robotar av samarbetsföretaget. Mattias Hart räknar med fortsatt samarbete och att det ska öka.

– Sedan 2010 samarbetar vi också med Profura AB i Göteborg för att hitta en väg till kompetens så att vi kan växa ännu mer. Målet är att bli den ledande maskintillverkaren inom branschen.

– Vår ambition är att omsätta 100 miljoner kronor och ha 60 anställda om sex år. Vi tror att det går att stanna på orten.

Daniel Sunesson är lite allt i allo i verkstaden. Arbetsuppgifterna varierar och Daniel trivs bra. Han hoppas att den positiva utvecklingen fortsätter.

– Det är ett omväxlande och roligt jobb, säger han.

Mer läsning

Annons