Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt till lärlingsutbildning

Ljusnarsbergs kommun är positiv till att en gymnasial lärlingsutbildning införs. Det framgår av det förslag till remissyttrande som kommunsekreterare Anders Andersson skrivit och som kommunstyrelsen godkände vid årets första sammanträde på måndagen.

Annons

Kommunen har dock vissa avvikande uppfattningar i olika frågor jämfört med vad som anförs i utredningen. En handlar om huruvida lärlingar utnyttjas som billig arbetskraft.

– Den farhåga som framförts historiskt om att lärlingar utnyttjas som billig arbetskraft anser Ljusnarsbergs kommun även finns i dagsläget, skriver kommunsekreteraren. Det är viktigt att skolorna är uppmärksamma på detta och avbryter samarbete med arbetsgivare som utnyttjar lärlingar.

Ljusnarsbergs kommun tycker att förslaget om att inrätta ett lärlingsråd är positivt. Ett sådant råd skulle kunna formalisera samverkan mellan skola och arbetsliv.

Håller inte med

Utredningen som gjorts utgår från att kostnaderna för skolorna kommer att minska med en gymnasial lärlingsutbildning. Men det håller inte Ljusnarsbergs kommun med om.

– Utredningen konstaterar att skolorna har höga fasta kostnader. Samtidigt menar utredningen att gymnasial lärlingsutbildning till stor del kommer att omfattas av små yrken på små orter. Då kommer inte ett stort antal elever att beröras. Detta torde då inte möjliggöra lägre kostnader, skriver kommunsekreteraren.

Mer läsning

Annons