Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postmuseet har putsats upp rejält

Ett riktigt lyft. Hembygds- och postmuseet har organiserats upp och putsats och ska ge besökarna en helt annan upplevelse. Hans Harnisch och Clifford Hallberg är krafterna bakom nystarten.

Annons
Nystart. Hembygds- och postmuseet i Kopparberg har fått en rejäl omgörning. Hans Harnisch och Clifford Hallberg i Hembygdsföreningen har jobbat i ett halvår för att skapa en pedagogisk och innehållsrik miljö.

– Vi har strävat efter ett pedagogiskt upplägg, säger Hans som tar emot i dörren till museet. Han pekar upp mot en tavla på väggen där en svartvit bild på Maja Forsslund (1878-1967) hänger.

– Hon grundade hembygdsföreningen och museet 1924 och får besökarnas första blickar, är det tänkt.

Idén om att fräscha upp museet väcktes i slutet av förra året. Efter nyårshelgen drog Hans och Clifford i gång arbetet och har varit fullt sysselsatta fram till för några dagar sedan.

– Vi har gått igenom allt, sorterat, gallrat och organiserat om. Allt är omflyttat i princip, säger Hans.

Han och Clifford berättar om arbetet. Målet har varit att skapa överskådlighet och renodla museet. Föremålen har numrerats och ambitionen är att sätta upp informationsskyltar för att besökarna lätt ska kunna förstå vad det är de ser.

Öppnare miljöI det större ljusa rummet till vänster är Ingeborg Welins fotoateljé placerad. Hans och Clifford berättar om alla detaljer medan vi vandrar runt i rummet. Tvärs över expeditionen går vi vidare in i postmuseet. Guldsmedens rum ligger intill och vi vandrar in i Hartmansrummet, skapat till minne av den lokale spelmannen Carl Erik Hartman. Längst in i museet sitter skomakaren.

– Alla dörrar har vi häktat av och tagit bort. Det ger mer utrymme och vi får en öppnare miljö. Lokalerna är uppfräschade men även varenda pryl som är putsad och lagd till rätta, säger Hans.

En hel del föremål har fått magasineras, men målet är att kunna byta ut vissa delar för att hela tiden hålla museet levande, värt för besökare att återvända till.

– I Hartmanrummet ska vi ha en temahörna där vi tar upp varierande ämnen. Sedan tillkommer det alltid saker. Vi är på auktioner och ropar in nytt då och då, säger Hans.

Besökare strömmar till. Hembygdsföreningens styrelse har till uppgift att vara guider men i dag är det Hans och Clifford som tar emot och visar runt.

Vid sin läst. Skomakaren sitter längst in i museet i sitt eget rum. Här finns massor att upptäcka.

Mer läsning

Annons